Van 'papa' naar 'PaMa': Almeerse Merel wil een nieuwe term voor trans/non-binaire ouders in de Van Dale

ALMERE • Zo 20 oktober 2024 | 11:27 • Zondag 20 oktober 2024 | 11:27

De Almeerse Merel van de Laar heeft haar ouder 18 jaar lang als 'papa' gekend, maar sinds drie jaar gebruikt ze de term 'PaMa'. Ze sprak met het Transgender Netwerk over de keuze om deze term te gebruiken en haar deadline om de term in de Van Dale te krijgen.

Tijdens de transitie van haar ouder voelde Merel zich vooral trots op het feit dat haar ouder nu zichzelf durfde te zijn. Op een gegeven moment voelde het woord 'papa' dan ook niet meer passend voor haar. Samen met haar ouder is ze tot de combinatie van ‘papa’ en 'mama' gekomen. Een term die voor beiden goed voelt.

Het gesprek aangaan is ook een grote tip die Merel heeft voor andere gezinnen: "Durf met je ouder te praten. Het kan in het begin spannend zijn, maar het is belangrijk om open te zijn over wat je voelt en denkt. Hoe meer je het gesprek aangaat, hoe beter jullie elkaar zullen begrijpen."

De term moet bekender worden
Merel kwam op het idee om de term bekender te maken na een gesprek met iemand die worstelde over de manier waarop haar kinderen haar partner, die net uit de kast was gekomen, moesten aanspreken. De enthousiaste reactie op 'PaMa' was voldoende voor Merel om te beseffen dat een term als deze ook waardevol kan zijn voor andere gezinnen.

Ze probeert de term nu via het grote bereik van sociale media en gesprekken met anderen breder te introduceren. Haar uiteindelijke doel is om 'PaMa' in de Van Dale te krijgen als term voor trans en non-binaire ouders.

WorldPride 2026 als deadline
WorldPride 2026 is voor Merel haar symbolische mijlpaal om de term in de Van Dale te krijgen. Het evenement zal in 2026 plaatsvinden in Amsterdam en is een plek waar de LGBTQIA+ gemeenschap uit de gehele wereld bij elkaar komt. "Het voelt voor mij als een mooie deadline om naartoe te werken, omdat het niet alleen om mij gaat, maar om het zichtbaar maken van de diversiteit van gezinnen."

Dit verhaal is gemaakt door Rachel Barten. Zij richt zich voor 1Almere op verhalen uit Almere. 1Almere en Omroep Flevoland hebben een samenwerkingsverband.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel