Karakteristiek kunstwerk De Tong op Knardijk opnieuw gestript van koperhuid

LELYSTAD • Zo 20 oktober 2024 | 20:03 • Zondag 20 oktober 2024 | 20:03

Een opvallend gezicht voor wie over de A6 tussen Almere en Lelystad rijdt: het metershoge kunstwerk De Tong dat pal naast de snelweg op de Knardijk staat, is vernield. Het beeld is gemaakt van staal en koperdraad en de onderste helft is kaalgeplukt.

Een Almeerder die elke ochtend een rondje fietst langs de Knardijk ontdekte de vernieling zondagochtend: "Gisteren was er nog niks aan de hand. Nu is het beeld ineens kaal. Ik denk dat het koper is gestolen en dat is behoorlijk hardhandig gedaan zo te zien." De vermoedelijke dieven hebben dus in de avonduren of in de nacht toegeslagen. En dat zou niet de eerste keer zijn.

Tie wraps en brokken staal
Een verslaggever van Omroep Flevoland ging na de melding van de Almeerder poolshoogte nemen op de Knardijk en trof daar nog resten van de vernieling aan. Op de grond onder het 'ontblote' beeld lag nog een pakje tie wraps en brokken staal van het frame. Het is nog onduidelijk hoe groot de schade is.

Toevallige passanten vinden het zonde: "Ik weet niet wat het moet voorstellen, maar dat het kapot is is natuurlijk wel jammer", zegt een man. "Ik denk niet dat het eraf is geregend of gewaaid. Het zou best kunnen dat het is gejat." Een andere voorbijganger beaamt ook dat het jammer is: "Het is een kunstwerk voor ons allemaal. En het is toch een bepaald punt dat je vanaf de A6 goed ziet." 

Niet de eerste keer
Het koperdraad dat om het frame zit gewikkeld, werd in 2006 ook al eens losgeknipt en gestolen door dieven. Het beeld werd vervolgens weggehaald voor restauratie. Het kostte toen bijna een kwart miljoen om het kunstwerk te herstellen. In 2010 keerde het terug op de dijk.

Daarna werd voor bijna een ton beveiliging aangebracht, waaronder verlichting en een camerasysteem. In 2012 werd vervolgens ook de verlichting gestolen en vonden er nieuwe vernielingen plaats aan het bouwwerk. Daarna stond het het kunstwerk tot 2020 onverlicht, maar redelijk ongestoord op de vertrouwde plek naast de snelweg.

In dat jaar sloeg de wind toe. En omdat de constructie al verzwakt was, waaide De Tong scheef. Hierna duurde het jaren voordat er een knoop werd doorgehakt over de terugkeer van het kunstwerk.

De Tong werd speelbal van de politiek. Ook deze keer kostte het tonnen om het bouwwerk te herstellen. In februari vorig jaar werd het weer op de Knardijk gehesen. Of er sindsdien een beveiligingssysteem is geweest, is onbekend.

Gewraakte naam
Over de naam en betekenis van het kopergroene kunstwerk zijn lange discussies gevoerd in de provinciale politiek. Voorheen heette het werk 'De Tong van Lucifer' en werd het ook echt gezien als de tong van de duivel. Christelijke partijen, met name de SGP, grepen de laatste keer dat het gerestaureerd werd aan om te pleiten tegen de terugkeer. Daarom werd een paar jaar geleden de naam veranderd naar simpelweg De Tong. 

Over de naam van het kunstwerk, spraken we destijds met de zoon van de oorspronkelijke kunstenaar. Volgens Gijs de Wint was het nooit de insteek van zijn vader om de associatie met de duivel te maken.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel