Kampen maakt gebruik van opvangplekken in asielzoekerscentrum Dronten

DRONTEN • Do 17 oktober 2024 | 5:46 • Donderdag 17 oktober 2024 | 5:46

De gemeente Dronten stelt tot 1 februari 2026 200 opvangplekken voor asielzoekers in het asielzoekerscentrum in Dronten beschikbaar aan de gemeente Kampen. Dat hebben de twee buurgemeenten met elkaar afgesproken. Ook het ministerie van Asiel en Migratie en de provincie hebben toestemming gegeven voor de regeling.

Het azc aan de Vossemeerdijk ligt vlak bij Kampen en heeft ruimte voor 1.000 reguliere opvangplekken en nog eens 300 tijdelijke opvangplekken. Maar volgens de Spreidingswet zou Dronten 'slechts' 246 opvangplekken moeten regelen. Daarom is er volgens de gemeente ruimte om 200 plekken aan Kampen te 'lenen', omdat deze gemeente nog niet genoeg plaatsen heeft geregeld.

Deal met een voorwaarde
Kampen moet op basis van de Spreidingswet 308 plaatsen realiseren. Aan de 200 plekken in Dronten zit wel een voorwaarde. Er blijven dan namelijk nog 108 plekken over die Kampen wel zelf moet regelen. Doet Kampen dat niet, dan gaat de overeenkomst niet door. Op dit moment heeft Kampen nog 40 plekken te gaan om op die 108 uit te komen.

"De gemeenten in Flevoland regelen al langere tijd onderling hoeveel en waar asielzoekers worden opgevangen", zegt burgemeester Jean Paul Gebben van Dronten. "Dat is één van de successen van de opvang in Flevoland. Met het beschikbaar stellen van deze opvangplekken helpen we nu ook gemeente Kampen om aan haar wettelijke verplichtingen te voldoen."

Veel bewoners van ons asielzoekerscentrum in Dronten doen volgens Gebben hun boodschappen en bijvoorbeeld sportactiviteiten al in Kampen. "De bewoners van het azc zelf ondervinden daar geen hinder van."

'Samenwerking eigenlijk logisch'
Burgemeester Sander de Rouwe van Kampen benadrukt: "Omdat het azc in Dronten aan de gemeentegrens van Kampen ligt, is de afstemming met gemeente Dronten op dit thema heel hecht. Deze samenwerking biedt ons de kans om op een evenwichtige, verantwoorde en passende manier aan de opgave te voldoen."

Dronten en Kampen werken al langer samen, bijvoorbeeld om crimineel gedrag van asielzoekers of overlastgevers tegen te gaan. Deze nieuwe samenwerking is éénmalig, omdat de tijdelijke opvangplekken in Dronten tot oktober 2027 mogen blijven staan.

Bonus voor Dronten
Dronten wordt financieel gecompenseerd voor elke extra asielzoeker die de gemeente opneemt bovenop de eigen opgave. "Gemeente Dronten krijgt betaald voor de plekken die ze aanbieden," zegt wethouder Jan Peter van der Sluis van de gemeente Kampen daarover.

Daarnaast is er sprake van een bonus. Gemeenten die nu meer doen voor de opvang van asielzoekers dan volgens de spreidingswet noodzakelijk is, kunnen die bonus aanvragen bij het ministerie van Asiel en Migratie. Gemeentes mogen zelf bepalen waar ze dat bonusgeld aan besteden.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel