Nieuwe opvanglocatie Biddinghuizen biedt asielzoekers meer comfort

BIDDINGHUIZEN • Di 8 oktober 2024 | 10:42 • Dinsdag 8 oktober 2024 | 10:42

Asielzoekers krijgen in de noodopvang in Biddinghuizen meer privacy en beter sanitair dan bij de vorige opvang. Dat zegt locatiemanager Elsa van der Hoek van het Centraal Orgaan Opvang Asielzoekers (CAO). Ook komen er units om zelf te kunnen koken.

Sinds afgelopen vrijdag wordt voor de derde keer op het terrein naast pretpark Walibi een noodopvang gebouwd, dit keer voor 1250 asielzoekers. "Elk jaar proberen we weer te verbeteren. De eerste keer moest het echt heel snel. Een paviljoentent met allemaal kamertjes en alles was aan elkaar verbonden. Toen dachten we: mensen moeten meer privacy hebben." Daarna kwamen de losse woonunits.

Asielzoekers uit de lhbtiq+-gemeenschap voelden zich vorig jaar onveilig. Dertig bewoners werden toen met spoed overgeplaatst naar andere opvanglocaties. De nieuwe structuur biedt volgens het COA meer privacy, ook omdat bewoners zelf kunnen koken en er geen lange wachtrijen meer zullen zijn bij ontbijt, lunch en diner.

Overdekte gangen
Vorig jaar waren er veel klachten over vieze toiletten en douches. Van der Hoek: "Mensen moesten allemaal door de blubber naar de wc en douches. We denken dat we dit jaar een betere kwaliteit voor opvang kunnen neerzetten." Op veel plekken zijn er overkappingen, zodat bewoners overal droog naartoe kunnen lopen.

De bedoeling is dat op 1 november de eerste asielzoekers naar de noodopvang in Biddinghuizen komen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel