Drie jaar cel voor Urker die betrapt werd bij drugslab in Zeeland

URK • Wo 16 oktober 2024 | 16:46 • Woensdag 16 oktober 2024 | 16:46

De Urker die werd betrapt in een drugslab in het Zeeuwse Burgh-Haamstede moet drie jaar de cel in. Dat oordeelt de rechtbank in Middelburg. De kleding van de man rook chemisch en daarmee is volgens de rechtbank voldoende aangetoond dat hij langere tijd in het drugslab aan het werk was.

Op 5 maart van dit jaar viel een arrestatieteam de loods binnen waarin het drugslab zat en hield daar drie mannen aan. Eén van hen was een 34 jarige man uit Urk. Hij verklaarde dat hij daar alleen maar reparatiewerkzaamheden uitvoerde. Maar dat gelooft de rechtbank niet.

Groot drugslab
In de loods werd amfetamineolie gemaakt, de grondstof voor speed. De politie in Zeeland sprak over een flink lab.

Naar schatting kon er tussen de 3.000 tot 5.000 kilo speed worden gemaakt, met een waarde van vele miljoenen euro's.

Omroep Zeeland
Aanslag met vuurwerkbom
De man uit Urk was nog maar net op vrije voeten van een eerdere celstraf. In 2019 was hij betrokken bij een aanslag op een woning aan de Golfoploop op Urk met een vuurwerkbom. De woning raakte daarbij zo ernstig beschadigd dat die onbewoonbaar was.

Dit jaar in augustus is de man veroordeeld voor het overtreden van de Opiumwet. De reclassering sluit niet uit dat de man op dat gebied opnieuw de fout in gaat. De rechtbank heeft deze feiten meegewogen bij het bepalen van de straf.

De twee andere mannen die in het drugslab werden betrapt komen uit Tilburg en Loon op Zand. De rechtbank legde hen dezelfde straf op. De drie veroordeelden moeten ieder 10.000 euro betalen als tegemoetkoming voor de kosten voor het ontmantelen van het drugslab. De totale kosten daarvoor zijn zo'n 103.000 euro.

De rechtbank gaat er vanuit dat er meer mensen bij het drugslab betrokken waren en vindt dat ook zij horen mee te betalen.

Omroep Zeeland

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel