Oekraïense vluchtelingen op Urk blijven op dezelfde plek, maar krijgen wel nieuw onderkomen

URK • Di 15 oktober 2024 | 12:43 • Dinsdag 15 oktober 2024 | 12:43

Zo'n honderd Oekraïense vluchtelingen op Urk krijgen volgende maand een nieuw onderkomen. Ze blijven op dezelfde plek in de Urker haven maar de boot waarop ze nu wonen, wordt vervangen door een andere.

Urk vangt al sinds maart 2022 Oekraïners op, op zogenoemde slaapschepen. In eerste instantie sliepen er ongeveer tweehonderd vluchtelingen aan boord van de Rossini.

In november van dat jaar werd die boot al vervangen door de kleinere Poseidon. De helft van de aanwezige Oekraïners moest toen verkassen naar een andere opvanglocatie. Voor velen kwam dat als een onaangename verrassing.

Warme band met Urk
De Poseidon ligt, met een korte onderbreking voor een onderhoudsbeurt, nu dus al bijna twee jaar op Urk. Op dit moment wonen er 98 vluchtelingen. Veel van hen werken inmiddels onder meer in de visverwerkende industrie en hebben een band opgebouwd met het dorp.

Lees ook: "I love Urk": Oekraïners op Urk lijken zich thuis te voelen

Het schip waarop ze wonen heeft alleen recent een nieuwe eigenaar gekregen en die heeft andere plannen met de Poseidon. De gemeente Urk moest daarom op zoek naar een alternatief. Dat is nu gevonden in de MPS Rotterdam, een slaapschip met ruimte voor maximaal 109 mensen.

De verhuizing vindt naar verwachting half november plaats. Of de elf overgebleven plekken op de nieuwe slaapboot worden gevuld, bekijkt de gemeente na de verhuizing.

De vergunning voor de ligplaats van een slaapschip aan de Burgemeester J. Schipperkade loopt nog tot eind volgend jaar. De kosten voor het huren van het schip en de verhuizing van de Oekraïners worden vergoed door het Rijk.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel