"I love Urk": Oekraïners op Urk lijken zich thuis te voelen

URK • Ma 19 februari 2024 | 7:11 • Maandag 19 februari 2024 | 7:11

Deze week is het twee jaar geleden dat er oorlog uitbrak in Oekraïne. Er zijn toen vluchtelingen naar Nederland gekomen, onder meer naar Urk. Eerst was het nog onwennig, maar inmiddels voelen veel van de Oekraïners zich best thuis op het voormalige eiland. Veel kinderen gaan naar school en ouders zijn aan het werk.

De Oekraïense Ina Pluzhnik woont nu één jaar met honderd mensen in de haven op het schip dat er speciaal voor de vluchtelingen is afgemeerd. "I love Urk", zegt ze in haar beste Engels en vertelt over haar leven in Nederland.

"Ik geef fitness-lessen op Urk. Dat deed ik thuis ook, het is goed voor je lichaam en geest." Pluzhnik geeft de lessen vooral aan andere Oekraïners, juist omdat die zoveel stress hebben over de oorlog is en dan is beweging goed, zegt ze. Ze vertelt dat ze de Urkers heel gastvrij en aardig vindt.

Ander werk
"Veel Oekraïners zijn hier gekomen met de gedachte dat ze snel weer naar huis konden", vertelt Alice Bakker van Caritas Urk. Dit is de welzijnsorganisatie die zich bekommert om de vluchtelingen.

"In het begin was het echt wennen. Ze gingen wel direct aan het werk en pakten alles aan. Nu ze langer blijven dan ze hadden gedacht, zie je dat veel mensen ander werk zijn gaan doen wat beter bij ze past. Veel kinderen gaan naar school en spreken ook Nederlands", legt Bakker uit.

Irena Kobytko

Kapster
De Oekraïense Irena Kobytko woont ook op het schip in de haven. Ze is naar Urk gekomen met haar zoon, haar man, broer en schoonmoeder. Ze werkt als kapster en nagelstyliste. Dat deed ze in Oekraïne ook. "Urk is echt prachtig. De mensen zijn heel aardig. Ze hebben ons met open armen ontvangen. Ze geven mij alles wat ik nodig heb", vertelt Kobytko.

"Er is echt een klik tussen de Urkers en de Oekraïners. Soms denken ze dat ze liever naar Amsterdam of Rotterdam gaan maar dan komen ze al snel weer terug", zegt Bakker van Caritas Urk met een glimlach.

Veel vluchtelingen willen het allerliefste weer naar hun thuisland, maar voorlopig ziet het er nog niet naar uit dat kan. Tot die tijd maken ze er het beste van op Urk.

De vluchtelingen wonen op een schip in de haven

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel