Waarom vangt de ene Flevolandse gemeente veel asielzoekers op en de andere geen enkele?

FLEVOLAND • Vr 1 november 2024 | 11:34 • Vrijdag 1 november 2024 | 11:34

In totaal kunnen 1250 asielzoekers terecht in de noodopvang in Biddinghuizen, de eerste 400 zijn deze week gearriveerd. Een groot aantal, dat het totale aantal opvangplekken binnen de gemeentegrenzen van Dronten op 2650 brengt.

Daarmee zorgt Dronten in z'n eentje voor meer dan het verplichte aantal van 2441 asielzoekers dat in heel Flevoland moet worden opgevangen. Hoe kan het verschil zo groot zijn met andere Flevolandse gemeenten, waarvan sommige helemaal geen ruimte hebben voor de opvang van asielzoekers?

Door de Spreidingswet moet de opvang eerlijk worden verdeeld over gemeentes. Het kabinet wil zo snel mogelijk af van de wet, maar vooralsnog is die gewoon nog van kracht.

Urk en Lelystad
Urk zou eigenlijk 136 plekken moeten vinden. En in Lelystad gaat het om 405 plaatsen. Maar in beide gemeenten worden op dit moment helemaal geen asielzoekers opgevangen. Wel hebben ze plek voor Oekraïense vluchtelingen, maar die vallen niet onder de Spreidingswet.

De overige vier gemeenten hebben samen ruimte voor ruim 5.500 asielzoekers. Daarvan zijn er 3.700 structureel en 1.878 tijdelijk. Omdat de provincie genoeg ruimte heeft in de overige vier gemeenten, zal er geen sprake zijn van dwang om alsnog opvangplekken op Urk en in Lelystad te creëren.

Ruimtegebrek
Urker wethouder Willem Foppen zei daar eerder over: "Asielzoekers die vanwege de Spreidingswet in beginsel op Urk opgevangen zouden moeten worden, kunnen in andere Flevolandse azc's woonruimte krijgen. Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers werkt ook het liefst met grote opvanglocaties", zegt hij.

Een kleine opvangplek met tenten of een tijdelijk gebouw op Urk vindt Foppen dan ook niet realistisch. "De provincie heeft begrip voor het ruimtegebrek waar Urk al jaren mee te maken heeft", aldus Foppen.

Succesvolle opvang
Opvallend is dat er geen wrijving is tussen de Flevolandse gemeenten over de opvang. "De gemeenten in Flevoland regelen al langere tijd onderling hoeveel en waar asielzoekers worden opgevangen. Dat is één van de successen van de opvang in onze provincie", zegt burgemeester Jean Paul Gebben van Dronten.

Gebben is regioburgemeester asielzaken binnen Flevoland. Hij overlegt namens de zes burgemeesters met de provincie over asiel- en migratiezaken. Hij roemt de samenwerking tussen de gemeenten en de provincie.

"Als het gaat om de opvang van Oekraïners, de opvang van vluchtelingen maar ook statushouders, dan is het niet zo dat we kijken naar wat iedereen procentueel doet. We kijken als geheel, als heel Flevoland naar wat onze gezamenlijke opgave is en wie daarin wat kan betekenen." Gebben noemt die opstelling van de gemeenten 'het succes van Flevoland'.

Elkaar helpen
Volgens een woordvoerder van de provincie komt dit voornamelijk doordat er een groot draagvlak is in Flevoland. "De gemeentes voelen zich verantwoordelijk en er worden ook al heel lang asielzoekers opgevangen. In Luttelgeest hebben we het oudste asielzoekerscentrum van Nederland."

Ondanks dat Lelystad en Urk het zelf niet doen, helpen ze de andere gemeenten wel met de opvang van de duizenden asielzoekers. "Te denken valt dan bijvoorbeeld aan ambtelijke ondersteuning en het organiseren van onderwijs. Ook wordt gekeken of zij wel meer vluchtelingen uit Oekraïne kunnen huisvesten."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel