Noorderlicht uitzonderlijk goed te zien boven provincie

FLEVOLAND • Vr 11 oktober 2024 | 8:20 • Vrijdag 11 oktober 2024 | 8:20

Een lichtspektakel in de lucht boven Flevoland en op andere plekken in het land. Het noorderlicht zorgde donderdagavond en -nacht voor een gekleurde atmosfeer.

Volgens weerman Robert de Vries was het deze keer extra bijzonder. Het licht was niet alleen met een camera te zien, maar ook met het blote oog. "Zelfs in de wijk Emmelhage in Emmeloord, waar je normaal last hebt van lichtvervuiling, was het goed te zien. Dat heb ik nog nooit meegemaakt."

Lelystad

Jannine Sanders-Kroeze
Elektrisch geladen deeltjes
Het lijkt alsof het noorderlicht de laatste tijd steeds vaker boven Flevoland te zien is. Volgens De Vries komt dat doordat de zon nu in een actieve fase van haar elfjarige cyclus zit. Daardoor zijn er meer uitbarstingen op de zon.

Lelystad

Nick Holland
Bij zo'n uitbarsting komt een enorme plasmawolk vrij. Als die richting aarde wordt geslingerd, wordt deze afgebogen door het magnetisch veld van de aarde richting de noord- en zuidpool en komt het in aanraking met onze atmosfeer. "Daardoor krijg je al die mooie kleuren."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel