Bedrijfsleven gaat niet extra geld bijleggen voor verbreding sluis, 'Overheid moet infrastructuur op orde hebben'

URK • Do 10 oktober 2024 | 7:33 • Donderdag 10 oktober 2024 | 7:33

Het Urker bedrijfsleven is niet van plan om meer bij te dragen aan de verbreding van de sluis bij Kornwerderzand, in de Afsluitdijk. Minister Madlener van Infrastructuur kondigde eerder deze week aan dat het project geen 200 miljoen gaat kosten, maar 575 miljoen euro.

Daarmee staat het project op losse schroeven, want het is niet duidelijk wie er voor die extra 375 miljoen moet gaan opdraaien. En dat is jammer voor Urker scheepswerven, want een grotere sluis betekent grotere schepen, en de vraag daarnaar wordt steeds groter.

Al 26,5 miljoen toegezegd
Lourens de Boer van bedrijfskring Urk Maritime vindt dat het bedrijfsleven al genoeg betaalt. Lokale bedrijven hebben al 26,5 miljoen euro toegezegd. De rest van het geld moet van de overheid komen, zegt hij.

"Als overheid heb je de verplichting om de infrastructuur op orde te hebben", zegt De Boer. Hij wijst erop dat het raar zou zijn als er straks een mooie nieuwe buitendijkse haven bij Urk ligt, maar dat daar geen mooie, moderne schepen gebouwd kunnen worden, omdat ze dan het IJsselmeer niet afkomen.

Bijzondere bijdrage
Kan het bedrijfsleven niet meer bijdragen? "Dat is een goede vraag", zegt De Boer. "Ik zie het niet zo gauw gebeuren. Het is best bijzonder dat het bedrijfsleven zo'n financiële bijdrage levert aan een infrastructuurproject."

Het was volgens hem best moeizaam om die 26,5 miljoen toe te zeggen. "Dus ik zie niet gebeuren dat het bedrijfsleven nog meer gaat bijdragen. En dat kun je eigenlijk ook niet van het bedrijfsleven verwachten."

De Boer kijkt uit over de werkplaats van zijn bedrijf

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel