Sluisproject kost niet 200 maar 575 miljoen euro, verbreding Kornwerderzandsluis op losse schroeven

FLEVOLAND • Di 8 oktober 2024 | 11:12 • Dinsdag 8 oktober 2024 | 11:12

De verbreding van de sluis Kornwerderzand in de Afsluitdijk gaat bijna drie keer zo veel geld kosten als eerder berekend. Dat heeft minister Barry Madlener van Infrastructuur en Waterstaat aan de Tweede Kamer laten weten.

Gingen de overheden er eerder vanuit dat de klus met 200 miljoen euro geklaard zou zijn, nieuwe berekeningen laten een prijskaartje van 575 miljoen zien. Dat komt voor een deel door gestegen bouwkosten, maar de uitvoering van het project is ook opnieuw berekend.

Het tegengaan van verzilting van het IJsselmeer kost ruim 114 miljoen euro, zo becijfert Madlener. Met zo'n bedrag is niet eerder rekening gehouden. De verbreding van de sluis lijkt met de enorme kostenstijging op losse schroeven te komen staan.

Duidelijk is dat het Rijk en de provincies een compleet andere interpretatie hebben van de grootte van het project en welke kosten dat met zich meebrengt.

Grotere schepen naar Flevoland
De Kornwerderzandsluis in de Afsluitdijk zou ongeveer 11 meter breder en bijna drie meter dieper gemaakt moeten worden. Het vergroten van de sluis moet er onder meer voor zorgen dat grotere schepen naar Urk en naar de overslaghaven Flevokust bij Lelystad kunnen varen.

De gemeente Urk en de provincie Flevoland zouden daarom meebetalen aan dit project. Ook het lokale bedrijfsleven zou met 26,5 miljoen euro een flinke duit in het zakje doen, al leverde dat jaren van discussie op.

Lees ook: Toch akkoord over verbreding sluis Kornwerderzand

Vorig jaar werd al duidelijk dat de verzilting van het IJsselmeer een onvoorziene tegenslag opleverde. De diepere vaargeul zou volgens de Friese gedeputeerde Avine Fokkens als 'een snelweg voor verzilting' gaan werken. Het ontwerp van de bredere sluis zou daarom al tegen het licht worden gehouden.

Vier varianten
Minister Madlener heeft nu vier varianten van het originele plan gepresenteerd aan de Tweede Kamer. Scenario A is het volledig uitvoeren van de sluisverbreding. Bij scenario B worden wel de bruggen vernieuwd en de vaargeul verdiept, maar wordt de sluis slechts minimaal aangepast.

In scenario C worden alleen de bruggen vervangen door een nieuwe variant. En in het laatste scenario worden wel de bruggen vervangen, maar door hetzelfde type.

In het laatste geval zou een sluisverbreding pas over 25 jaar opgepakt kunnen worden. Het vervangen van de bruggen op korte termijn is volgens Rijkswaterstaat hoe dan ook een absolute noodzaak.

Onduidelijk
Volgens de minister heeft variant B de voorkeur van de provincies, maar heeft hij er zelf bedenkingen bij. Hoe het nu verder gaat met het overleg over de sluisverbreding is onbekend.

Het oorspronkelijke project zal in ieder geval niet uit de startblokken komen, zoveel is wel duidelijk. De initiatiefnemers gingen er eerst nog vanuit dat de sluis in 2028 klaar kon zijn.

'Onaangenaam verrast'
Urker wethouder Nathaniël Middelkoop zegt 'onaangenaam verrast' te zijn door het nieuws, hij had zo'n kostenstijging niet verwacht. "Het wordt er al met al niet makkelijker op", zegt de wethouder. Die gaat nu een 'pittig' gesprek voeren met het ministerie over de vraag wie het gaat betalen.

"Het wrange is dat Rijkwaterstaat en het ministerie wel met aangescherpte normen komen, maar niet met extra geld over de brugkomen". Volgens hem moet dat geld wel van het Rijk komen: "We zien in de regio weinig mogelijkheden om een dergelijke kostenstijging te dragen."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel