Man die ex-partner en kinderen bedreigde in Almere hoeft niet meer de cel in

ALMERE • Vr 20 december 2024 | 19:12 • Vrijdag 20 december 2024 | 19:12

De 57-jarige A.R. uit Den Haag was bang dat hij zijn woonplek zou kwijtraken als hij opnieuw de gevangenis in zou moeten, maar hij kan opgelucht ademhalen.

De rechtbank in Lelystad veroordeelde hem vrijdag tot een gevangenisstraf van 150 dagen, waarvan 77 dagen voorwaardelijk. De andere 73 dagen bracht hij al door in voorarrest, omdat hij op 3 juli zijn toenmalige vriendin, die zwanger was, mishandelde en bedreigde, terwijl drie kinderen in de buurt waren.

Het had nog wel gekund dat R. vier weken zou moeten zitten, omdat hij in vier proeftijden liep voor rijden zonder rijbewijs. De officier van justitie eiste twee weken geleden wel dat de man uit Den Haag deze nu zou moeten uitzitten, maar de rechtbank besliste anders.

Niet opportuun
De rechters oordelen dat het om zulke andere feiten gaat, dat ze het niet opportuun vinden de straffen die R. boven het hoofd hingen nu ten uitvoer te laten brengen. Daarnaast zou R. zijn woonplek kwijt kunnen raken als hij naar de gevangenis zou moeten. De rechtbank vindt het belangrijk dat dit niet gebeurt. In plaats daarvan werden de proeftijden van deze straffen met één jaar verlengd.

De rechtbank neemt het de man heel kwalijk dat zijn 11-jarige stiefzoon getuige was van de mishandeling en dat ook twee andere jonge kinderen van 2 en 3 jaar aanwezig waren in de woning in Almere. De jongen van 11 belde 112 toen zijn moeder hem in de worsteling met haar toenmalige partner vroeg dat te doen.

De tiener verstopte zich daarna met zijn halfbroertje van 2 in de badkamer totdat de politie kwam. De rechtbank vindt dat er voldoende bewijs is dat R. zijn vriendin in het gezicht heeft gestompt en haar ook in haar buik heeft geraakt. Ook trok hij de vrouw zo hard aan haar haren, dat de extensions en bloed door de hele woning te vinden waren.

Beschermde woonvorm
R. kreeg ook een aantal bijzondere voorwaarden opgelegd, waaronder een meldplicht bij de reclassering, ambulante behandeling en een contact- en locatieverbod. Daarnaast moet de man in een beschermde woonvorm of maatschappelijke opvang gaan wonen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel