Almeerder verkocht drugs via 'menukaart', OM vindt dat hij niet meer in cel hoeft

ALMERE • Do 26 september 2024 | 12:03 • Donderdag 26 september 2024 | 12:03

Niet terug de cel in, tenzij hij binnen drie jaar de fout in gaat, een taakstraf van 240 uur en het terugbetalen van de winst die hij verdiende met de handel in hard- en softdrugs. De rechter moet zich er nog over buigen, maar verdachte J. P. (21) uit Almere kan er mee leven als hij deze straf zou krijgen. De eis kwam tot stand door middel van procesafspraken tussen het Openbaar Ministerie en de verdediging.

De Almeerse verdachte liep tegen de lamp via een telefoonnummer op een 'menukaart' met daarop allerlei soorten drugs en sterke drank die bij hem te bestellen waren. Via de wijkagent werd een onderzoek door de politie opgestart, die onder meer in burger een bestelling plaatste bij P.

Bij huiszoeking werden op zijn slaapkamer onder meer MDMA-pillen en -kristallen, THC-snoep en hennep gevonden. Ook zou P. hebben gehandeld in cocaïne en geneesmiddelen waarvoor een vergunning nodig is. De politie vond in zijn slaapkamer ook een gaspistool.

Wit werken
"Ik heb gewoon een domme keuze gemaakt en dat besef ik heel goed", zei P. woensdagmiddag in de rechtbank in Lelystad. Hij was naar eigen zeggen de drugshandel ingerold. Hij kon wel wat geld gebruiken voor het bedrijf dat hij destijds had en dat zich in de opstartfase bevond.

"Als u weer een keer geld nodig heeft, wat gaat u dan doen?", vroeg één van de rechters hem. "Werken", antwoordde P. stellig. "Ik zal nooit meer deze kant op gaan. Ik heb een paar maanden in hechtenis gezeten. Dat wil ik voor mezelf niet, maar ook niet voor mijn naasten. Ik heb gezien dat er ook andere manieren zijn om geld te maken. Met mijn eigen bedrijf krijg ik nu bestellingen op een witte manier. Dat geeft me motivatie en het voelt lekkerder."

Meewerkend
Nadat hij gepakt werd en ruim drie maanden in voorarrest zat, heeft P. zijn leven gebeterd, vertelden twee reclasseringsmedewerkers in de rechtbank. Van het opstellen van een reclasseringsrapport was het nog niet gekomen. Volgens de reclassering heeft de man uit Almere zich meewerkend opgesteld en heeft hij zijn leven op orde.

Zelf voegde hij daar aan toe: "Ik heb werk, mijn vriendin en ga naar de gym en doe mijn eigen dingen. Ik sta erachter als jullie zeggen dat ik ergens hulp bij nodig heb, maar het gaat de goede kant op."

Niet weer de cel in
De officier van justitie eiste een celstraf van 300 dagen, waarvan 194 voorwaardelijk met een proeftijd van drie jaar. Dat zou betekenen dat P. niet terug de cel in hoeft als de rechtbank de eis van het OM volgt. Wel wil het OM dat P. duidelijk voelt dat het fout is wat hij heeft gedaan door middel van een taakstraf van 240 uur.

Ook eist de openbaar aanklager dat P. het geld dat hij verdiende met zijn drugshandel terugbetaalt. Het gaat daarbij om een bedrag van bijna 30.000 euro.

Procesafspraken
Die eis kwam tot stand door procesafspraken tussen het OM en de raadsman van P. Procesafspraken zijn een betrekkelijk nieuw fenomeen, bedoeld om rechtszaken sneller af te kunnen doen. De afspraken kunnen betrekking hebben op de wijze van procederen of de strafeis.

"Wat voor straf moet je eisen in procesafspraken?", vroeg de officier van justitie zich hardop af. "Er moet ook wel iets inzitten voor de verdachte. Met deze eis wordt hij goed gestraft, het OM vindt de straf passend, maar het is ook een straf waarbij de verdachte niet terug de gevangenis in hoeft."

Ook werd er afgesproken dat er geen onderzoekswensen zouden worden ingediend, dat er geen verweer zou worden gevoerd en dat er niet in hoger beroep wordt gegaan.

De rechtbank doet over twee weken uitspraak.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel