Cel- en werkstraf voor grote bankpasfraude door het hele land

ALMERE • Di 8 oktober 2024 | 19:45 • Dinsdag 8 oktober 2024 | 19:45

De 21-jarige Almeerder Jimmy M. is dinsdag veroordeeld tot een jaar cel, waarvan vijf maanden voorwaardelijk. Hij moet ook iets meer dan 28.000 euro aan schade vergoeden. Samen met anderen maakte hij mensen door het hele land via de telefoon wijs dat hun bankrekeningen in gevaar waren en dat ze daarom hun bankpassen en pincodes moesten afstaan. Zo maakten ze tienduizenden euro’s buit.

De 18-jarige M.M. uit Almere kreeg voor haar aandeel in de zaak een werkstraf van 200 uur en 240 dagen jeugdcel, waarvan 235 dagen voorwaardelijk. Zij moet bijna 45.000 euro aan schade vergoeden.

Twaalf slachtoffers
Maar liefst twaalf mensen in Breda, Almere, Poortugaal, Heinkenszand, Eede, Ridderkerk, Arnhem, Utrecht, Hilversum, Koog aan de Zaan, Hardegarijp en Joure kregen een telefoontje van ene 'Nienke Veldhuis' van hun bank. Boeven hadden hun pinpassen met een apparaatje bij de pinautomaat overgenomen, zei zij. En ze probeerden nu geld van hun rekeningen te halen.

De geschrokken slachtoffers konden de boel redden door het computerprogramma Anydesk te installeren, hun pincode daar in te tikken en al hun spaargeld over te maken naar de lopende rekening. Vervolgens kwam een 'medewerkster van de bank' hun passen ophalen om ze door te knippen.

Rekening plunderen
In werkelijkheid werden de passen met plakband weer aan elkaar geplakt om er de rekeningen mee te plunderen. Jimmy M. vertelde een paar weken terug in de rechtszaal dat hij slechts de chauffeur was van de vrouw die de spullen bij de slachtoffers ophaalde. De officier van justitie eiste 200 uur taakstraf tegen hem en 197 dagen cel voorwaardelijk met een proeftijd van drie jaar.

De rechtbank legde een hogere straf op, omdat die de "gewiekste" manier waarop de oplichters te werk gingen heel ernstig vindt. "Ze deden het professioneel en stelselmatig en kozen vooral oudere, kwetsbare slachtoffers", staat in het vonnis te lezen.

Bovendien heeft de Almeerder niet echt berouw getoond en probeerde hij de schuld vooral af te schuiven op zijn minderjarige medeverdachten.

Zoals op M.M., die nog minderjarig was toen zij al deze mensen oplichtte. Zij moet volgens de rechtbank de beller zijn geweest, die de slachtoffers de stuipen op het lijf joeg. Haar rechtszaak werd twee weken terug achter gesloten deuren behandeld.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel