Almeerder verdacht van bankpasfraude door het hele land, 'Het is verschrikkelijk'

ALMERE • Di 17 september 2024 | 14:46 • Dinsdag 17 september 2024 | 14:46

Ze maakten mensen door het hele land via de telefoon wijs dat hun bankrekeningen in gevaar waren en daarom hun bankpassen en pincodes moesten afstaan. Op die manier maakten Almeerder Jimmy M. (21) en consorten bijna 44.000 euro buit.

Ze probeerden ook nog eens 20.000 euro aan bitcoins binnen te harken. "Het is verschrikkelijk wat ik heb gedaan", zei M. dinsdag in de Lelystadse rechtbank. "Ik heb alleen maar aan mezelf gedacht."

Twaalf slachtoffers
Maar liefst twaalf mensen in Breda, Almere, Poortugaal, Heinkenszand, Eede, Ridderkerk, Arnhem, Utrecht, Hilversum, Koog aan de Zaan, Hardegarijp en Joure kregen een telefoontje van ene 'Nienke Veldhuis' van hun bank.

Boeven hadden hun pinpassen met een apparaatje bij de pinautomaat overgenomen, zei zij. En ze probeerden nu geld van hun rekeningen te halen.

Bankpas doorknippen
De geschrokken slachtoffers konden de boel redden door het computerprogramma Anydesk te installeren, hun pincode daar in te tikken en al hun spaargeld over te maken naar de lopende rekening. Vervolgens kwam een 'medewerkster van de bank' hun passen ophalen om ze door te knippen.

In werkelijkheid werden de passen met plakband weer aan elkaar geplakt om er de rekeningen mee te plunderen. M. vertelde in de rechtszaal dat hij slechts de chauffeur was van de vrouw die de spullen bij de slachtoffers ophaalde.

"Mij was gevraagd om haar naar allerlei adressen te brengen, daar verdiende ik per rit tussen de 100 en 300 euro mee en ik kreeg een brandstofvergoeding. Ik wist helemaal niets van de oplichting. Pas later, toen ik haar steeds zag terugkomen met pinpassen en geld, wist ik dat het foute boel was."

"Ik had dit nooit mogen doen"

— Jimmy M., verdachte

Bitcoins stelen
In de zaak waarbij werd geprobeerd om voor 20.000 euro aan bitcoins van twee slachtoffers te stelen, had hij een iets grotere rol, bekende hij. "Omdat ik wat meer verstand heb van crypto en hoe je dat van een account kan halen." En nu heeft hij spijt van alles, zei hij. "Ik had dit nooit mogen doen."

Volgens de officier van justitie was de rol van M. wel wat groter dan alleen het rondbrengen van de passenophaalster. Bij één pinbeurt zou M. namelijk ook te zien zijn op de camerabeelden, haalde één van de rechters aan. "Ik herken mezelf niet op die beelden", reageerde de jonge Almeerder daarop.

Dure merkkleding
In zijn slaapkamer werden verder allerlei dure merkkleding, -schoenen en -tassen gevonden, die vermoedelijk met het gestolen geld zijn betaald. Bij zijn minderjarige medeverdachte -die volgende week dinsdag moet voorkomen- werd ruim 20.000 euro in cash gevonden. Er zijn ook wat verdachte chats gevonden tussen M. en haar. Daar wilde hij tijdens de zitting verder niet op reageren.

Op zijn telefoon werden gegevens van sommige slachtoffers gevonden en ook wat notities waaruit volgens de officier blijkt dat hij meer te maken had met de zwendel. En opvallend genoeg stopten de meldingen van fraude door ‘Nienke Veldhuis’ op het moment dat M. werd opgepakt.

Veel geld verdiend
De aanklager zegt dat ‘het niet anders kan’ dan dat de Almeerder heel veel geld heeft verdiend met de oplichtingen in februari en maart vorig jaar. En dat hij misschien ook al veel langer bezig was met bankmedewerkersfraude, maar dat niet kan bewijzen.

Zij eiste voor alle zes de oplichtingszaken plus de vondst van 3,67 gram coke in zijn auto 200 uur taakstraf en 197 dagen cel voorwaardelijk met een proeftijd van drie jaar. En ze vindt dat M. duizenden euro’s aan materiële schade moet betalen aan de slachtoffers en 1.000 euro aan immateriële schade.

Verder wil ze dat de Almeerder de gestolen bedragen die door de bank zijn vergoed, terugbetaalt. Dat gaat in totaal om ruim 16.604 euro, inclusief onderzoekskosten. De advocaat van M. vindt dat hij volgens het jeugdstrafrecht zou moeten worden berecht, gezien zijn jonge leeftijd.

Het vonnis is op 8 oktober.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel