Rijlessen duurder door tekort aan instructeurs, 'Er zijn te weinig geschoolde mensen'

FLEVOLAND • Di 8 oktober 2024 | 5:11 • Dinsdag 8 oktober 2024 | 5:11

Het lukt veel rijscholen in Flevoland niet om genoeg nieuwe instructeurs te vinden. Dat blijkt uit navraag van Omroep Flevoland bij meerdere rijscholen. Als gevolg van de tekorten nemen de wachtlijsten toe en dreigen rijlessen snel duurder te worden.

Maandag meldde De Telegraaf dat rijlessen onbetaalbaar dreigen te worden. De aanwas van instructeurs kan niet op tegen de uitstroom. Meer dan de helft van de rijinstructeurs die nu actief is, is boven de vijftig. Vaak zijn die ook nog eigen baas en houden het voor gezien als ze er klaar mee zijn.

Uit gesprekken met meerdere Flevolandse rijschoolhouders blijkt dat sommigen al jaren zoeken naar nieuwe instructeurs. Sommige rijschoolhouders bieden zelfs aan de opleiding tot instructeur geheel te vergoeden, zoals rijopleiding Wallet in Dronten.

Waarom wordt het duurder?
Volgens Henk Ritsema van de gelijknamige rijschool is het opleidingstraject voor nieuwe instructeurs een stuk moeilijker is geworden. Ze krijgen meer toetsen gedurende hun loopbaan en extra bijlessen en examens worden doorberekend in de prijs. Ook zullen veel instructeurs stoppen, omdat ze simpelweg geen trek hebben in de toetsen.

Wat ook meespeelt zijn de toegenomen kosten voor de rijschool zelf. Denk aan brandstof en de aanschaf en afschrijving van de auto. Daarnaast zijn, volgens Ritsema, veel nieuwe instructeurs niet bereid in de avonden of in het weekend te werken.

Als gevolg hiervan zijn de prijzen voor rijlessen de afgelopen jaren fors gestegen. Volgens handelssite AutoTrack zijn de prijzen tussen 2021 en 2024 met 23 procent gestegen naar gemiddeld bijna zestig euro per uur.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel