Zijn aardlagen onder Almere geschikt om doorheen te boren?

ALMERE • Di 8 oktober 2024 | 6:22 • Dinsdag 8 oktober 2024 | 6:22

De gemeente Almere en energieleveranciers HVC en Vattenfall gaan de komende jaren onderzoeken of de grond onder Almere geschikt is om aardwarmte naar boven te halen. De drie partijen hebben daarover maandagmiddag een samenwerkingsovereenkomst ondertekend.

Het is de intentie om op twee kilometer diepte warm water op te pompen. Die warmte wordt via een warmtewisselaar gebruikt om gebouwen te verwarmen. Het afgekoelde water wordt weer terug de bodem in gepompt.

In Almere is eerder onderzoek gedaan naar aardwarmte, vertelt wethouder Alexander Sprong. "Alléén het was onduidelijk of we die ook naar boven kunnen halen." Dat wordt nu verder onderzocht.

Hoe dieper hoe warmer
Volgens Marco van Soerland van HVC moet je diep de grond in wil je het water kunnen gebruiken om gebouwen op te warmen. "Elke kilometer die je dieper gaat, is het tussen de 30 en de 35 graden warmer. Dus als je ongeveer op twee of tweeënhalf kilometer zit, dan heb je ongeveer 80 graden water. Dus dat is prima om huizen mee te verwarmen."

Aardwarmte is heel belangrijk voor Almere, zegt wethouder Sprong: "Onze warmte komt nu met name van de energiecentrale in Diemen, die op gas draait. Wij willen als stad naar energieneutraliteit toe. Daarvoor zoeken we een duurzame bron. En dat is onder andere aardwarmte".

Bij het onderzoek ligt de focus op de aardlagen boven het warme water. Die aardlagen moeten geschikt zijn om doorheen te boren, om de kilometers lange buizen aan te leggen. Dat onderzoek gaat jaren duren verwacht Van Soerland van HVC. Hij hoopt dat de eerste proefboringen in 2030 kunnen plaatsvinden.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel