'Ik ga je deur opblazen met een bomgordel', 100 uur taakstraf voor man die exen bedreigde

ALMERE • Vr 4 oktober 2024 | 15:05 • Vrijdag 4 oktober 2024 | 15:05

"Vuile *******hoer" zei de verdachte tegen zijn vriendin, aan de telefoon, toen het uit was. "Ik ga je deur opblazen met een bomgordel." Een dag later sloopte hij de deurspion van een andere vrouw, zijn ex. De rechtbank in Almere gaf hem daarvoor een taakstraf van 100 uur, waarvan 50 voorwaardelijk. Hij moet gecontroleerd worden op middelengebruik en krijgt een contactverbod.

Zijn vriendin deed aangifte van bedreiging. Hij had haar naast de berichtjes ook een video gestuurd van een zwartgespoten waterpistool en droeg daarin een gezichtsmasker.

Het stel, dat sinds drie weken samen een kind heeft, ging in juli uit elkaar. Tegen de politie verklaarde zijn vriendin destijds dat ze bang voor hem was. "Hij heeft een heel groot mes." Inmiddels zijn ze weer samen, maar ze eist toch een schadevergoeding. Ze wachtte buiten de rechtszaal met hun baby.

Vernieling
Een dag erna vertrok hij naar het huis van zijn ex. Hij heeft twee kinderen met haar en ze hadden ruzie over de voogdij. Haar deurspion maakte hij kapot. "Kankerslet," zou hij hebben gezegd. "Ik wil 80 euro van je." Naar eigen zeggen deed hij dit omdat zij zijn telefoonoplader nog had.

Zijn ex verklaart dat ze in de periode erna stress, gezondheidsklachten en hartproblemen had. Ze durfde niet meer alleen thuis te zijn. Daarom vraagt ze een schadevergoeding van 400 euro aan immateriële schade, ook wel smartengeld genoemd.

Beide vrouwen verklaarden los van elkaar tegen de politie dat de verdachte elke dag het narcosemiddel ketamine recreatief gebruikte, twaalf jointjes per dag rookte en soms wel twaalf liter bier dronk. De verdachte en zijn vader moesten daarom lachen en noemden het "onzin".

‘Opgeblazen ruzie’
Een advocaat had de verdachte niet bij zich. De vorige heeft hij ontslagen. De verdachte ontkent dat hij zijn vriendin bedreigd heeft. Hij zegt dat het is "opgeblazen" en dat het gewoon een "ruzietje was." Hij verklaarde dat zijn vriendin de aangifte heeft geprobeerd te wijzigen, maar dat dat niet kon.

Wel geeft hij toe dat hij de deurspion van zijn ex heeft vernield. Hij zegt dat hij "gelijk spijt had" nadat hij het deed. "Ik was bang dat mijn kinderen zich onveilig zouden voelen." Hij heeft toen huilend over straat gelopen. Een oude vrouw heeft zijn vader gebeld.

Taakstraf en emotionele schade
De rechter besloot dat er voldoende bewijs was om hem te veroordelen voor zowel de vernieling van de deurspion, als de bedreiging. "Ik vind ook dat daar een straf bij hoort. Ik denk niet dat je begrijpt hoe het geweest moet zijn voor deze vrouwen," zegt de rechter. De rechter legde hem een taakstraf op van 100 uur, waarvan 50 voorwaardelijk. Omdat hij drie dagen vastgezeten heeft, gaat daar nog zes uur vanaf. "Dat schiet ook niet op," antwoordt de verdachte lachend.

De voorwaardelijke taakstraf hangt twee jaar lang boven zijn hoofd. Daaraan worden zogenoemde 'bijzondere eisen' gesteld: als hij zich niet meldt bij de reclassering en zich niet laat controleren op middelengebruik, moet hij die uren alsnog werken. Ook moet hij een baan vinden.

Die eisen noemt de verdachte "overdreven", maar hij zegt zich wel aan de regels te gaan houden.

Contactverbod en schadevergoeding
Ook krijgt hij een contactverbod met zijn ex. Daar is hij het niet mee eens. Als hij zegt dat ze "normaal contact hebben", schudt zijn ex hard haar hoofd. Hij moet haar ook een schadevergoeding betalen. "Dit heeft veel impact gehad. Het is haar thuis, waar ze zich veilig moet voelen."

"Jatoch," antwoordt de verdachte. Aan zijn vriendin hoeft hij geen schadevergoeding te betalen, al eiste ze dat wel.

Dit verhaal is gemaakt door Marisa Gubbels. Zij richt zich voor 1Almere op verhalen uit Almere. 1Almere en Omroep Flevoland hebben een samenwerkingsverband.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel