Zorgen over deal die studenten inruilt voor arbeidsmigranten: publieke tribune overvol

DRONTEN • Vr 4 oktober 2024 | 14:10 • Vrijdag 4 oktober 2024 | 14:10

Inwoners van Dronten maken zich grote zorgen over een deal die de gemeente Dronten wil sluiten met huizenbezitter De Regt. Dat bleek donderdagavond tijdens een gemeenteraadsvergadering over de deal. Daarin moet de familie dertien studentenhuizen in Dronten-Noord opheffen vanwege overlast. Als compensatie krijgt de familie De Regt dan de mogelijkheid om arbeidsmigranten te huisvesten op meerdere plekken in Dronten. Ook krijgt de familie het erfpachtrecht van een stuk grond aan de Rendierweg.

De ChristenUnie en VVD wilden met de raad, studentenvereniging USRA en omwonenden van de locaties voor arbeidsmigranten in gesprek. De raad mag namelijk alleen beslissen over de locaties voor de arbeidsmigranten, maar volgens de fracties wordt de deal daar ook aan gekoppeld. "Dat er maatschappelijke impact is, is duidelijk", zei Barry Hoogezand, fractievoorzitter van de VVD. De tribune zat vol met publiek dat de vergadering wilde volgen.

'Geen schoonheidsprijs'
Volgens Hoogezand (VVD) waren er nog meer tekenen dat de deal de afgelopen maanden leefde. Zo waren er veel berichten in de media en werd er namens de gemeente een informatieavond georganiseerd. "Nou, die was totaal geen succes waardoor er eigenlijk nog meer onrust ontstond", zei Hoogezand. Ook werden er Woo-verzoeken ingediend. "Op verschillende punten verdient dit proces absoluut niet de schoonheidsprijs. Maar we willen ook met elkaar vooruitkijken: Hoe gaan we als raad met dit voorstel om?"

Ook Bram Burggraaff, inwoner van Dronten, zei dat de impact groot is. Hij woont in de buurt van één van de locaties waar mogelijk arbeidsmigranten komen te wonen ter compensatie van het opheffen van studentenhuizen. Hij vertegenwoordigde de bewoners van de Hanzeweg en Colijnweg. "Wat betekent dit voor ons?" vroeg hij zich af. "En hoe zit die deal in elkaar?"

Tekort aan kamers is er al
Burggraaff stelde ook de vraag wie er voordeel had van de deal. "Ik denk dat ik wel de conclusie kan trekken: wij in ieder geval niet", zei Nard Verbakel, voorzitter van studentenvereniging USRA, daarop. "Dat is heel kort gezegd waar wij mee zitten. Dan zeg ik wij en dan bedoel ik inderdaad niet alleen mijzelf, maar ook nog zoveel andere studenten die hier zijn komen studeren, maar ook zelfs studenten die hier niet zijn komen studeren omdat ze weten dat hier een groot tekort is aan studentenhuisvesting."

Volgens Verbakel was er al jarenlang een tekort aan kamers. Zo stond in 2020 in het woonvisiebeleid volgens hem dat er toen al vraag was naar 518 kamers. "Als er al zo'n groot tekort is, vinden wij het heel vreemd dat er eigenlijk middels deze deal nog een extra tekort van 78 aan wordt toegevoegd."

Ook hoopt de studentenvereniging op zekerheid voor de komende jaren en dat studenten weer weten waar ze aan toe zijn, en dat de tekorten die er nu zijn niet vergroot kunnen worden, maar opgelost kunnen worden. "In onze ogen zijn 78 kamers, 78 plaatsen jaarlijks voor studenten die hier komen om een toekomst op te bouwen", zei hij. "Die zijn hier om maatschappelijk bij te dragen en die zijn hier met nog veel meer doelen. We weten niet wat de toekomst is, studentenhuizen zitten in grote onzekerheden en ze weten niet of ze nog wel nieuwe mensen in hun huis moeten vragen."

Arbeidsmigranten
Toen agendapunt drie over de locaties van arbeidsmigrantenhuisvesting werd behandeld, bleek dat ook daar grote onrust over is. Een van de bewoners van de Colijnweg sprak daarover in de vergadering. Hij verwacht overlast van de arbeidsmigranten die vlakbij zijn perceel moeten komen te wonen.

Ook andere bewoners spraken hun zorgen uit. "Leven in een voor het gevoel onveilige omgeving doet heel veel met een mens en kan hele grote gevolgen hebben", zei Diana Kemperman, een van de omwonenden van de locaties voor arbeidsmigranten op industrieterrein De Poort van Dronten. "Bent u over een aantal jaar nog aanspreekbaar als blijkt dat beheersplannen alleen niet werken?"

De beoogde locaties moeten volgens Kemperman op afstand van bestaande woningen en in de buurt van voorzieningen komen. Ze vraagt zich af of de verhoudingen niet erg scheef zijn. Er moeten 300 personen gehuisvest worden tegenover tien tot veertig buren.

Petitie
Aan het eind van de vergadering overhandigde inwoner Bram Burggraaff een petitie aan wethouder Peter van Bergen. Daarin riepen meer dan duizend ondertekenaars op om niet in te stemmen met de deal en te stoppen met de besluitvorming.

Volgens de petitie worden burgers en belanghebbenden buitengesloten en genegeerd en zijn democratische principes zoals een gelijkwaardige behandeling voor iedere burger aan de kant geschoven volgens de ondertekenaars.

Volgende week wordt er opnieuw in de raad over de deal en de locaties voor arbeidsmigranten gesproken. Dan gaan de raadsleden een oordeel vormen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel