Geen drugscrimineel maar klusjesman: Justitie gelooft geen woord van verhaal Urker verdachte in Zeeuwse drugszaak

URK • Wo 2 oktober 2024 | 20:00 • Woensdag 2 oktober 2024 | 20:00

Tegen een Urker die in maart werd opgepakt bij een inval in een groot drugslab in Zeeland is woensdag drie jaar cel geëist. Voor de officier van justitie staat vast dat de 32-jarige man betrokken was bij de productie van drugs in de loods. De verdachte zou ook een boete van 20.000 euro moeten betalen, omdat het lab volgens de officier was opgezet om veel geld mee te verdienen.

Twee medeverdachten hoorden elk vier jaar cel tegen zich eisen. Het Openbaar Ministerie heeft meer bewijs tegen dit tweetal en heeft hen ook vaker bij het lab gezien dan de ene keer van de Urker. Ook die twee verdachten moeten wat het OM betreft elk een boete van 20.000 euro betalen.

'Niks met lab te maken'
De drie verdachten bleven ook tijdens de inhoudelijke behandeling in de rechtbank van Middelburg volhouden dat ze niks met de drugs en met het lab te maken hadden.

De Urker vertelde tijdens een eerdere zitting al dat hij naar Burgh-Haamstede was gegaan, omdat iemand hem gevraagd had of hij elektromotoren kon repareren. Hij zou pas kort voor de inval op 5 maart zijn aangekomen bij de boerderij waar het lab was ingericht. Hij wist naar eigen zeggen niet waarin hij terecht zou komen.

De twee andere verdachten zeggen als schoonmakers en opruimers in het pand aan de slag te zijn geweest.

Omroep Zeeland
500 euro voor klus
Door wie ze zijn ingehuurd, willen de verdachten niet zeggen. Ook de Urker wil zijn opdrachtgever niet bekendmaken. Wel zegt hij vaker voor die persoon te hebben gewerkt. De verdachte zou voor de reparatieklus vijfhonderd euro krijgen. Hij had wel direct een slecht gevoel toen hij bij het pand aankwam omdat hij binnen allerlei vaten zag staan.

De man zegt zo'n 2,5 uur bezig te zijn geweest met de reparatie. Omdat hij een stang niet los kon krijgen van de motoren is hij naar het nabijgelegen dorp gegaan om een speciale tang en handschoenen te halen.

Bonnetje
Hij zei een bonnetje te hebben om dit aan te tonen. Die bon werd niet bij hem gevonden, maar toen de man afgelopen najaar om persoonlijke redenen voorlopig werd vrijgelaten en zijn kleding terugkreeg, bleek het bonnetje daar wel degelijk in te zitten.

De Urker zegt dat hij die dag onder druk stond. Hij wilde eigenlijk snel weg uit het lab, maar moest de klus eerst afmaken. Anders kwam de persoon die hem gebracht had hem niet ophalen. Weglopen toen hij in het dorp was om gereedschap te halen, durfde de man niet.

Omdat hij in het lab een tijdje moest wachten, was hij in een slaaphok gaan liggen. Toen de politie binnenviel, kwam hij uit dat hok.

Volgens de advocaat van de Urker heeft het OM geen enkel bewijs geleverd dat de man betrokken was bij de productie van drugs. De verdachte had wellicht op dat moment wetenschap van het lab, maar had er geen verdere rol, zegt de advocaat: "Dat hij er van wist is niet strafbaar. Client is ook nooit eerder veroordeeld voor iets dat te maken heeft met harddrugs of een drugslab met amfetamine."

De advocaat eist daarom vrijspraak. "Maar als er toch een veroordeling komt dan vind ik dat zijn aandeel veel kleiner is geweest. Hij heeft een keer iets gerepareerd, een verwaarloosbare handeling. Dan moet er een andere strafmaat komen, ik vind deze eis (van drie jaar cel) exorbitant hoog."

De andere verdachten
De andere twee verdachten zeggen de Urker man verder niet te kennen. Die kwam volgens hen voor werkzaamheden langs. Ze willen niet zeggen of hij ook eerder in de loods is geweest.

Een verdachte uit Tilburg blijft bij zijn verhaal dat hij in het lab was om schoon te maken. Hij zou er 500 euro voor krijgen en had dat geld bovendien al van tevoren gekregen en opgemaakt. Volgens de officier van justitie is de Tilburger de dagen ervoor op verschillende plekken in de omgeving gezien. Hij kocht daar ook spullen die niets met schoonmaken te maken hadden.

Omroep Zeeland
Politie had lab al in vizier
Het lab en de twee medeverdachten van de Urker werden al een tijd in de gaten gehouden. Ook telefoons werden afgetapt. Dat gebeurde nadat de Tilburger in oktober vorig jaar bij een verkeerscontrole was aangehouden. In zijn auto waren toen koelingsketels en voorwerpen voor amfetamineproductie gevonden. En omdat de mannen gevolgd werden, kwam ook de loods in Burgh-Haamstede in beeld.

De Tilburger reed af en toe in een auto die door de politie van een peilbaken was voorzien. In de buurt van het drugslab werd dit signaal door een zogenoemde jammer verstoord.

'Voor het eerst in de loods'
De derde verdachte zegt dat hij op de dag van de inval voor het eerst in het lab was. Hij werd 's ochtends vroeg gebracht toen het nog donker was. Door wie, wil hij niet zeggen. Het Openbaar Ministerie stelt dat de man vaker bij de loods is gezien door de politie. Het Team Criminele Inlichtingen van de politie zei een maand eerder al dat hij als laborant in een drugslab werkte.

OM gelooft er niks van
De officier van justitie vindt de verhalen van de drie verdachten, inclusief de Urker, ongeloofwaardig. Ten tijde van de politie-inval was het drugslab in bedrijf. Er waren vlammen te zien onder sommige ketels. Dat maakt het volgens justitie onaannemelijk dat de drie mannen slechts schoonmakers en een monteur waren.

Voor de officier staat vast dat de mannen konden weten dat ze in een drugslab aanwezig waren. Desondanks zijn ze aan de slag gegaan en in het pand gebleven.

De Urker verdachte werd afgelopen najaar voorlopig vrij gelaten. Hij zei tijdens de zitting keihard aan het werk te zijn om zijn leven op de rit te krijgen. Hij is ondernemer en is elke dag op pad om klanten voor zijn bedrijven binnen te halen.

Eerdere veroordeling voor aanslag
De man moet nog veel schade vergoeden van de beruchte aanslag op Urk met een vuurwerkbom in 2019. Daarvoor heeft hij enkele jaren vastgezeten als één van de twee daders. Hij zou destijds het brein achter die aanslag zijn geweest.

Lees ook: Dader vuurwerkbom Urk duikt op in enorm Zeeuws drugslab: "Moest motors repareren"

Mocht hij opnieuw de cel in moeten, dan vreest hij voor de toekomst van zijn bedrijven. Zijn 61-jarige vader heeft daar veel geld in geïnvesteerd.

De rechter doet op 16 oktober uitspraak in deze zaak.

Dit artikel is tot stand gekomen dankzij medewerking van Omroep Zeeland.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel