Dader vuurwerkbom Urk duikt op in enorm Zeeuws drugslab: "Moest motors repareren"

URK • Wo 19 juni 2024 | 16:12 • Woensdag 19 juni 2024 | 16:12

Een 32-jarige man uit Urk die in 2019 het brein was achter de beruchte aanslag met een vuurwerkbom in zijn woonplaats, speelt nu een rol in een geruchtmakende drugszaak in Zeeland.

Het Openbaar Ministerie verdenkt hem en twee medeverdachten van het produceren van amfetamine. Hijzelf zegt dat hij onschuldig is, hij zou toevallig aanwezig zijn geweest voor de reparatie van twee motors. 

Dat werd woensdag duidelijk in de rechtbank van Middelburg. Daar werd de eerste voorbereidende zitting gehouden na het aantreffen van een groot drugslab op dinsdag 5 maart. 

Inval in drugslab
Op die dag werden drie mannen op heterdaad betrapt in een loods in Burgh-Haamstede toen een arrestatieteam binnenviel. Naast de Urker ging het om een nu 31-jarige man uit Tilburg en een 40-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats. De drie zitten sindsdien in voorarrest.

In het lab werd amfetamineolie geproduceerd waar dan weer speed van gemaakt kon worden. De politie ging toen uit van een productie van 3.000 tot 5.000 kilo speed. "Dit is één van de grootste labs die ik heb gezien", zei een politiewoordvoerder destijds tegen Omroep Zeeland.

Omroep Zeeland
Omroep Zeeland
Omroep Zeeland
Omroep Zeeland
In de loods stonden meerdere grote ketels, vaten met chemische grondstoffen. Ook was er een slaapplek voor de mensen die in het lab bezig waren. Eten en drinken voor de lunchpauze stond nog op de eettafel.

Alibi voor aanwezigheid
De Urker verdachte vertelde de rechtbank woensdagochtend waarom hij op het moment van de politie-inval in het slaaphok van de loods was. 

De man kluste dit voorjaar door het hele land bij, beschrijft Omroep Zeeland. Hij keek dus niet gek op toen hij van een oude kennis het verzoek kreeg om motors te repareren in het zuiden van het land. Of het hier ging om motorfietsen óf machines zoals een koelmotor, werd tijdens de pro-formazitting niet duidelijk.

Wie de kennis was, wilde hij woensdag niet zeggen. Volgens de Urker sprak hij af in Tilburg en werd hij daarna naar Burgh-Haamstede gebracht. Het kwam wel eens vaker voor dat hij naar een onbekende plek moest voor een klusje.

"Dat wil ik niet"
In Zeeland aangekomen ontdekte hij dat die reparatie in een drugslab moest gebeuren. "Dat wil ik niet, daar wil ik niks mee te maken hebben", zou hij naar eigen zeggen tegen zijn opdrachtgever hebben gezegd. 

Maar de reparatie moest volgens hem toch gebeuren en hij kon niet zomaar weg. Dus besloot de Urker verdachte toch de reparatie te verrichten en ging hij zelfs nog even gereedschap kopen in Renesse, een 'sokkentang'. Kosten: 200 euro. Het bonnetje zou tijdens zijn arrestatie nog in zijn zak hebben gezeten. Daarna zou hij in het slaaphok hebben gewacht totdat hij zou worden opgehaald.

Volgens de officier van justitie zou de tang juist gebruikt zijn voor het drugslab. De aankoop zou daarmee het bewijs zijn dat de verdachte uit Urk geld in het laboratorium had geïnvesteerd. 

Onschuld aantonen
Om zijn onschuld aan te tonen wilden de Urker en zijn advocaat dat zijn twee medeverdachten opnieuw gehoord worden. En dat ze precies naar het alibi van de motorreparatie worden gevraagd. "Met de productie van de amfetamine heeft hij niks te maken", benadrukte de advocaat. De rechtbank stemde in met dit verzoek. 

Op 11 september is de eerstvolgende voorbereidende zitting in de drugszaak. Begin oktober moet de zaak inhoudelijk worden behandeld. Tot die tijd blijven de Urker en zijn medeverdachten vastzitten.

Vuurwerkbom
De nu 32-jarige Harm-Hendrik S. werd op 6 januari 2021 veroordeeld tot vijf jaar cel voor zijn aandeel in de beruchte vuurwerkbomzaak op Urk. Samen met een man uit Espel pleegde hij op 3 november 2019 een aanslag op een gezin dat aan de Golfoploop op Urk woonde.

Bekijk ons dossier: Vuurwerkbom Urk

Het was een wraakactie met een explosief, uitgevoerd op het verkeerde adres. Het tweetal wilde de vuurwerkbom eigenlijk bij een andere vrouw naar binnen gooien. Die had namelijk eerder dat weekend over S. gepost op Facebook. Ze had hem aan het werk gezien met illegaal vuurwerk en daarover online haar beklag gedaan.

De explosie veroorzaakte een schok op Urk. Het getroffen gezin bleef wonderwel ongedeerd, maar hun huis raakte zwaar beschadigd en was maanden onbewoonbaar. Ook liep het gezin psychische problemen op door de aanslag.

De zoektocht naar de verdachten leverde vervolgens landelijke bekendheid op. Dat kwam vooral doordat de dader uit Espel een maand uit handen van de politie bleef, zelfs nadat zijn identiteit bekend was gemaakt. 

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel