Oorlogsmonument staat er voortaan ook op 15 augustus netjes bij

LELYSTAD • Di 24 september 2024 | 21:56 • Dinsdag 24 september 2024 | 21:56

Het oorlogsmonument in het Stadspark in Lelystad zal voortaan ook op 15 augustus extra worden onderhouden. Dat heeft wethouder Sjaak Kruis dinsdagavond toegezegd aan Mooi Lelystad.

De partij ergerde zich eraan dat het monument er vorige maand op 15 augustus verwaarloosd bij stond. Op die datum wordt het einde van de Tweede Wereldoorlog in Azië herdacht.

Volgens fractievoorzitter Marianne van de Watering van Mooi Lelystad getuigt het slechte onderhoud van gebrek aan respect voor het oorlogsmonument. Zij vroeg het college waarom het monument op deze datum niet beter was onderhouden.

15 augustus
Wethouder Sjaak Kruis antwoordde dat 15 augustus bij de gemeente niet staat vermeld als bijzondere datum, waarop extra onderhoud nodig is. "Onderhoud rond 4 en 5 mei is geregeld, voor andere data niet," aldus Kruis. De rest van het jaar valt het park onder het basisniveau voor onderhoud van de openbare ruimte.

Van de Watering vond dat antwoord "teleurstellend". Zij wilde daarom aanvankelijk samen met de PVV en Leefbaar Lelystad een motie indienen. De Inwonerspartij stelde voor de directe omgeving van het monument voortaan het hele jaar door goed te onderhouden.

Dat riep vragen op van D66 en ChristenUnie, die zich afvroegen of hiervoor wel geld is. Zij willen eerst meer duidelijkheid wat het extra onderhoud de gemeente kost.

Mooi Lelystad ging akkoord met de toezegging van wethouder Kruis dat in elk geval rond 15 augustus het monument er goed zal bijstaan. Op een nader moment zal de gemeenteraad bij de discussie over het onderhoud in de hele stad bekijken of er extra geld moet komen voor onderhoud gedurende het gehele jaar.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel