Prinsjesdag: dit betekenen de nieuwe plannen voor Flevoland

FLEVOLAND • Di 17 september 2024 | 18:40 • Dinsdag 17 september 2024 | 18:40

Het nieuwe kabinet zet de bestaande afspraken over extra woningen in Almere en Lelystad voort. Mogelijk worden er nog meer huizen gebouwd, want het kabinet wil de zogeheten woondeals met verschillende regio's volgend jaar aanscherpen en verder uitbreiden. Dat staat in de plannen van het eerste kabinet Schoof, die afgelopen vrijdag in het Regeerprogramma en dinsdag op Prinsjesdag in de Miljoenennota zijn gepresenteerd.

Het Rijksvastgoedbedrijf (RVB) krijgt opdracht om maximaal in te zetten op meer betaalbare woningen in het hele land. Almere en Lelystad hebben hierover al woondeals met het Rijk gesloten voor minstens 40.000 woningen in Almere Pampus, Oosterwold en Lelystad ZuiderC.

Het kabinet wil jaarlijks landelijk 100.000 huizen bouwen, waarvan tweederde voor mensen met een laag of middeninkomen. De regel dat 30 procent sociale huurwoningen moet zijn gaat niet langer per project gelden, maar wordt een gemiddelde voor een gemeente. Ook moeten er landelijk 290.000 huizen voor senioren bijkomen tot 2030.

Eind dit jaar komt er een zogeheten woontop, waar het rijk met overheden, corporaties en investeerders afspraken wil maken over nog eens 70.000 huizen.

Fotostudio Wierd

Landbouw
De nieuwe BBB-minister voor landbouw, Femke Wiersma, zet het beleid van het vorige kabinet deels voort, maar wil zaken ook echt anders doen. Zo wil zij af van het woud aan maatregelen en regels op het gebied van klimaat en stikstof.

In plaats daarvan moeten boeren gaan werken met doelen, waarbij ze zelf de vrijheid krijgen om te bepalen hoe ze die gaan halen. Dit is precies wat Flevolandse boeren deze zomer al hebben gezegd tijdens de zogeheten landbouwcafés over de toekomst van de landbouw.

Voor natuurherstel wil dit kabinet concreet meten hoe de natuur er voorstaat en per gebied bepalen wat er nodig is om de kwaliteit te verbeteren. Maatwerk wordt voortaan het beleid.

Het Nationaal Programma Landelijk Gebied wordt losgelaten. Daarmee wordt ook het budget van 24 miljard euro geschrapt, dat het vorige kabinet had uitgetrokken. Minister Wiersma heeft vijf miljard voor de landbouw en 500 miljoen voor natuurherstel uitgetrokken.

Gevolgen
Onduidelijk is wat dit betekent voor het Flevolands Programma Landelijk Gebied van de provincie. Hieraan is de afgelopen twee jaar gewerkt om samen met boeren en natuurorganisaties tot plannen te komen, die zowel de natuur verbeteren als de toekomst van de landbouw garanderen.

Flevoland had plannen ter waarde van een miljard euro ingediend, maar tot nu toe zo'n 10 miljoen euro gekregen. Of en waar het overige geld vandaan komt is niet helder.

Lelystad Airport
In het Regeerprogramma en ook de Miljoenennota bevestigt het kabinet eerdere berichten dat er volgend jaar duidelijkheid komt over de opening van Lelystad Airport voor vakantievluchten.

Het kabinet wil verder met de Lelylijn-spoorlijn naar Groningen via Noordoostpolder en Friesland, maar wacht eerst op een advies van de stuurgroep Lelylijn. Dat moet de komende maanden verschijnen. Daarna wordt een vervolgopdracht uitgegeven voor de volgende fase van de spoorlijn.

Voor de Lelylijn staat er 3,4 miljard euro op de begroting, maar de daadwerkelijk aanleg gaat waarschijnlijk zo'n negen miljard kosten.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel