Urk inspiratie voor Prinsjesdag-outfit Caroline van der Plas (BBB)

URK • Di 17 september 2024 | 16:41 • Dinsdag 17 september 2024 | 16:41

De jaarlijkse Prinsjesdag draait naast de troonrede en het aanbieden van het koffertje met de miljoenennota ook een beetje om de outfits. Met name de vrouwelijke parlementariërs komen graag op bijzondere of ludieke wijze voor de dag.

Daarbij ook een Flevolands tintje dit jaar. Fractieleider Caroline van der Plas van de BBB droeg tijdens deze Prinsjesdag een outfit die grotendeels op Urk en de klederdracht van het dorp is gebaseerd.

Tas cadeau
Van der Plas kreeg eerder dit jaar een Urker tas cadeau van de Urker Statenleden Anja Keuter en Andrea van Veen. De BBB-voorvrouw vond dit zo leuk dat daardoor het idee voor een 'Urker' Prinsjesdagjurk is ontstaan.

Van Veen beschrijft dat de de kleding staat voor het behoud van de visserij in Nederland. Van der Plas wil hiermee alle vissers in het land steunen. "Met Urk als symbool."

Klederdracht
In de outfit zitten elementen uit zowel de mannen- als de vrouwendracht verwerkt. Zo is het rood-witte motief kenmerkend voor het striept boatjen van de Urker mannen. In de armband van Van der Plas zitten dan weer kralen en een sluitstuk van een Urker vrouwenketting verwerkt.

De hoed van de BBB-leider is dan weer bedekt met donker visnet, waaraan gouden visjes zijn vastgemaakt.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel