Boeren willen geen landbouwgrond opofferen voor defensieplannen en woningbouw

FLEVOLAND • Di 10 september 2024 | 11:05 • Dinsdag 10 september 2024 | 11:05

"Offer geen kostbare landbouwgrond op voor de plannen van Defensie", "De Markerwaard moet alsnog worden ingepolderd" of "Alleen gemengde bedrijven met veeteelt en akkerbouw hebben de toekomst".

Dat zijn veelgemaakte opmerkingen tijdens de Landbouwcafés, die de provincie in juni en juli heeft georganiseerd.

De provincie organiseerde drie bijeenkomsten in Emmeloord, Dronten en Zeewolde. Het doel was te horen hoe de landbouw in Flevoland in 2044 er moet uitzien. De uitkomsten worden gebruikt voor het opstellen van de nieuwe Landbouwvisie van de provincie.

De bijeenkomsten trokken ongeveer 300 deelnemers. Bijna de helft van hen (49 procent) was zelf agrarisch ondernemer. Ook adviseurs en bewoners in het buitengebied kwamen langs, maar uit de steden kwamen bijna geen deelnemers. De provincie had daar vooraf wel op gehoopt.

Voedselzekerheid
Als het om de toekomst van Flevoland als voedselproducent gaat, dan zijn veel agrariërs bang dat kostbare en vruchtbare grond wordt opgeofferd voor andere zaken. Ze noemen woningbouw, zonneparken, maar ook nadrukkelijk de plannen van Defensie voor een kazerne of munitiedepots.

"Vanuit deelnemers is er duidelijk de roep dat er geen ruimte voor Defensie is op vruchtbare landbouwgrond," luidt de samenvatting.

Voedselzekerheid wordt het vaakst genoemd als reden om geen grond te verkwisten, zeker in tijden van klimaatverandering en conflicten in de wereld. Flevoland moet kunnen blijven produceren voor andere delen van de wereld.

En als er toch meer moet in Flevoland, dan vinden deelnemers het niet meer dan logisch om alsnog de Markerwaard in te polderen.

Gemengde landbouw
Tijdens de Landbouwcafés hebben veel deelnemers aangegeven dat veeteelt en akkerbouw veel meer moeten samenwerken. Dan kunnen boeren hun mest makkelijker kwijt op hun land en is minder kunstmest nodig.

Bovendien zijn gemengde bedrijven de toekomst voor de zogeheten kringlooplandbouw, waarin duurzaamheid voorop staat.

Waar Flevoland nu nog een grote bollenteelt heeft, zijn veel deelnemers aan de cafés van mening dat die in de toekomst veel kleiner moet worden of zelfs kan verdwijnen. De sierteelt neemt veel grond in en is door bestrijdingsmiddelen niet milieuvriendelijk.

Sowieso wordt vaak opgemerkt dat de sector minder chemische middelen moet gebruiken, maar geheel zonder kan zij in 2044 niet.

Knellende regels
Veel boeren snakken op korte termijn vooral naar duidelijkheid rond de wet- en regelgeving. Ze willen af van knellende regels: "De overheid moet niet micro-managen."

In plaats daarvan moet de overheid samen met de sector het landbouwbeleid opzetten en moeten boeren ruimte krijgen om binnen de regels te handelen. Dat schept vertrouwen, dat door de discussie over stikstof ernstig is aangetast.

Belangrijk is dat de politiek aan jonge boeren perspectief geeft voor hun toekomst en dat zij straks een goede boterham kunnen verdienen. De sleutel naar de toekomst zit volgens veel deelnemers in innovatie van de landbouw.

Een ander zorgpunt in alle bijeenkomst was de bodemdaling in sommige gebieden van Flevoland. Daarvoor is flexibel peilbeheer gewenst, waarbij de grondwaterstand per gebied kan verschillen.

Congres
De provincie gaat de komende weken nog met overheden en natuurorganisaties in gesprek om hun visie te horen. In november is er een congres over de toekomst van de landbouw.

Het college van Gedeputeerde Staten komt in januari met een eerste versie van de Landbouwvisie. Provinciale Staten nemen uiteindelijk in maart een besluit. Een deel van de Staten vond in juni dat ze te laat wordt betrokken bij de visie en deelde een motie van treurnis uit aan gedeputeerde Jan Klopman.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel