Almeerder verdacht van bankpasfraude door het hele land, 'Het is verschrikkelijk'
Ze maakten mensen door het hele land via de telefoon wijs dat hun bankrekeningen in gevaar waren en daarom hun bankpassen en pincodes moesten afstaan. Op die manier maakten Almeerder Jimmy M. (21) en consorten bijna 44.000 euro buit.
Ze probeerden ook nog eens 20.000 euro aan bitcoins binnen te harken. "Het is verschrikkelijk wat ik heb gedaan", zei M. dinsdag in de Lelystadse rechtbank. "Ik heb alleen maar aan mezelf gedacht."
Twaalf slachtoffers
Maar liefst twaalf mensen in Breda, Almere, Poortugaal, Heinkenszand, Eede, Ridderkerk, Arnhem, Utrecht, Hilversum, Koog aan de Zaan, Hardegarijp en Joure kregen een telefoontje van ene 'Nienke Veldhuis' van hun bank.
Boeven hadden hun pinpassen met een apparaatje bij de pinautomaat overgenomen, zei zij. En ze probeerden nu geld van hun rekeningen te halen.
Bankpas doorknippen
De geschrokken slachtoffers konden de boel redden door het computerprogramma Anydesk te installeren, hun pincode daar in te tikken en al hun spaargeld over te maken naar de lopende rekening. Vervolgens kwam een 'medewerkster van de bank' hun passen ophalen om ze door te knippen.
In werkelijkheid werden de passen met plakband weer aan elkaar geplakt om er de rekeningen mee te plunderen. M. vertelde in de rechtszaal dat hij slechts de chauffeur was van de vrouw die de spullen bij de slachtoffers ophaalde.
"Mij was gevraagd om haar naar allerlei adressen te brengen, daar verdiende ik per rit tussen de 100 en 300 euro mee en ik kreeg een brandstofvergoeding. Ik wist helemaal niets van de oplichting. Pas later, toen ik haar steeds zag terugkomen met pinpassen en geld, wist ik dat het foute boel was."
"Ik had dit nooit mogen doen"
Bitcoins stelen
In de zaak waarbij werd geprobeerd om voor 20.000 euro aan bitcoins van twee slachtoffers te stelen, had hij een iets grotere rol, bekende hij. "Omdat ik wat meer verstand heb van crypto en hoe je dat van een account kan halen." En nu heeft hij spijt van alles, zei hij. "Ik had dit nooit mogen doen."
Volgens de officier van justitie was de rol van M. wel wat groter dan alleen het rondbrengen van de passenophaalster. Bij één pinbeurt zou M. namelijk ook te zien zijn op de camerabeelden, haalde één van de rechters aan. "Ik herken mezelf niet op die beelden", reageerde de jonge Almeerder daarop.
Dure merkkleding
In zijn slaapkamer werden verder allerlei dure merkkleding, -schoenen en -tassen gevonden, die vermoedelijk met het gestolen geld zijn betaald. Bij zijn minderjarige medeverdachte -die volgende week dinsdag moet voorkomen- werd ruim 20.000 euro in cash gevonden. Er zijn ook wat verdachte chats gevonden tussen M. en haar. Daar wilde hij tijdens de zitting verder niet op reageren.
Op zijn telefoon werden gegevens van sommige slachtoffers gevonden en ook wat notities waaruit volgens de officier blijkt dat hij meer te maken had met de zwendel. En opvallend genoeg stopten de meldingen van fraude door ‘Nienke Veldhuis’ op het moment dat M. werd opgepakt.
Veel geld verdiend
De aanklager zegt dat ‘het niet anders kan’ dan dat de Almeerder heel veel geld heeft verdiend met de oplichtingen in februari en maart vorig jaar. En dat hij misschien ook al veel langer bezig was met bankmedewerkersfraude, maar dat niet kan bewijzen.
Zij eiste voor alle zes de oplichtingszaken plus de vondst van 3,67 gram coke in zijn auto 200 uur taakstraf en 197 dagen cel voorwaardelijk met een proeftijd van drie jaar. En ze vindt dat M. duizenden euro’s aan materiële schade moet betalen aan de slachtoffers en 1.000 euro aan immateriële schade.
Verder wil ze dat de Almeerder de gestolen bedragen die door de bank zijn vergoed, terugbetaalt. Dat gaat in totaal om ruim 16.604 euro, inclusief onderzoekskosten. De advocaat van M. vindt dat hij volgens het jeugdstrafrecht zou moeten worden berecht, gezien zijn jonge leeftijd.
Het vonnis is op 8 oktober.
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!
gerelateerde artikelen
-
OM houdt twee mannen verantwoordelijk voor 235 kilo coke in Zeewolde; celstraffen geëist
ZEEWOLDE • Za 18 januari • Zaterdag 18 januariDe 46-jarige Aydin C. uit Turkije en de 55-jarige T. G. uit Hilversum zijn volgens het Openbaar Ministerie (OM) verantwoordelijk voor het vervoeren, afleveren en bezitten van 235 kilo cocaïne die op 11...
-
Gezin leeft in luxe door illegale handel in bleekmiddelen; OM eist celstraf tegen vader en moeder
ALMERE • Vr 17 januari • Vrijdag 17 januariHet kan zomaar zijn dat de 54-jarige A. R. en zijn vrouw S. (40) over twee weken voor langere tijd de cel in moeten, maar ze waren vrijdagochtend niet in de rechtszaal in Lelystad om de strafeis van het...
-
Liquidatie- en drugszaak tegen Urker duurt nog jaar, medeverdachte nog altijd boos op vissers
URK • Vr 17 januari • Vrijdag 17 januariDe rechtszaak tegen Andries K. uit Urk voor zijn rol bij een liquidatie en zijn aandeel in de beruchte drugskotterzaak gaat vermoedelijk pas volgend jaar verder. Dat bleek vrijdagochtend tijdens een voorbereidende...
recent nieuws
-
Ov-laadpunten verdwijnen uit supermarkten: dit is waar je nog wel kunt opladen
FLEVOLAND • Zo 19 januari • Zondag 19 januariWie naast het boodschappen doen ook nog naar de supermarkt gaat om de ov-chipkaart op te laden, kan dat binnenkort niet meer doen. De oplaadpunten verdwijnen de komende maanden uit de alle supermarkten,...
-
Bijna 500 euro per opruimactie; proef om zelf buurt afvalvrij te houden mislukt
ALMERE • Zo 19 januari • Zondag 19 januariEen proef waarbij Almeerders hun buurt afvalvrij konden houden, heeft de gemeente vorig jaar 9200 euro gekost. Dat schrijft burgemeester Hein van der Loo aan de gemeenteraad. In april werden vijf 'grijperhubs'...
-
Buitenzwembad Almere: de kosten, kansen en uitdagingen op een rij
ALMERE • Zo 19 januari • Zondag 19 januariDe gemeente Almere staat op het punt te besluiten over de bouw van een buitenzwembad bij Zwembad Almere Stad in de Muziekwijk. Het project, dat 13 miljoen euro moet kosten, komt tegemoet aan een langgekoesterde...