ZVV Urk dient klacht in na ontspoorde zaalvoetbalwedstrijd

URK • Zo 15 september 2024 | 15:34 • Zondag 15 september 2024 | 15:34

Zaalvoetbalvereniging ZVV Urk gaat maandag een klacht indienen bij de KNVB vanwege een uit de hand gelopen wedstrijd vrijdagavond tegen FC Goldenstars in Amsterdam. Dat bevestigt aanvoerder Jelbert Loosman van ZVV Urk/Bakkerij de Kof 1.

Wat vrijdag nog begon als een heerlijke zaalvoetbalwedstrijd eindigt in een triest tafereel. Volgens de beide clubs werd er 35 minuten lang op het scherpst van de snede gespeelt, maar vijf minuten voor het einde ging het mis toen er een blikje op het veld werd gegooid.

Op dat moment, vertelt aanvoerder Jelbert Loosman van ZVV Urk, is een groep van twintig tot dertig jongeren al de hele wedstrijd de club aan het uitschelden. "Kankerhomo's en joden werd er naar ons geroepen." Mohamed Benlahcen Bouabgha, aanvoerder van FC Goldenstars, vertelt dat zowel hij als de scheidsrechters hier niks van hebben vernomen.

De scheidsrechter grijpt toch in en geeft een waarschuwing voor het gooien van het blikje. Op dat moment wordt door Goldenstars de gelijkmaker gemaakt en staat het 3-3. Volgens Loosman bestormden vervolgens juichende supporters het veld, waardoor het onveilige gevoel alleen maar toenam.

Uiteindelijk besluit het team uit Urk om niet verder te spelen. In de kleedkamer wordt met de aanvoerder en het bestuur van Goldenstars besloten om, na een korte pauze, verder te spelen zonder publiek.

Aanvoerder Bouabgha van Goldenstars is vervolgens druk in de weer om alle toeschouwers naar de kantine te verplaatsen. Als hij terugkeert naar de kleedkamers wordt hem verteld dat ZVV Urk naar huis gaat en niet verder speelt. Volgens Loosman is een incident in hun kleedkamer de druppel: "Een paar relschoppers kwamen verhaal halen en drongen onze kleedkamer binnen."

Doordat de sfeer steeds meer gespannen werd, wordt er voor gekozen om ZVV Urk via de nooduitgang het pand uit te begeleiden. In de tussentijd heeft de groep relschoppers zich verzameld voor de hoofdingang van de sporthal.

Drie bestuurders van Goldenstars escorteren het Urkse team naar de busjes. Als het team ingestapt is, komt de menigte op ze aflopen. Ze beginnen te schreeuwen en tegen de bus aan te duwen. De eerste bus kan, zonder veel schade, de parkeerplaats verlaten.

De tweede bus heeft minder geluk. Doordat het voertuig een lastige draai moet maken, tikt deze één van de relschoppers aan. Dan escaleert het geweld: de ruitenwissers worden kapotgetrokken, er worden deuken getrapt in de bus en één van de ruiten wordt ingetikt. "Bij veel jongens zit de schrik er nog steeds goed in", zegt Loosman.

Hoe het zo mis kon gaan, is volgens FC Goldenstars een raadsel. "Dit waren geen supporters van ons", vertelt aanvoerder Bouabgha. "Ik zit al heel lang bij deze club en dit is de eerste keer dat ik dit heb meegemaakt."

Volgens Loosman van ZZV Urk kon de situatie zo uit de hand lopen, omdat de veiligheid niet op orde was. Zo was er volgens hem geen entree waar van te voren alle toeschouwers werden gecontroleerd. Ook ontbraken er toezichthouders om de rust te bewaren en was er geen hinder voor de toeschouwers om zonder problemen het veld te betreden. "Ik denk dat het komt omdat Goldenstars nog nieuw is in de eerste divisie."

Over dat laatste is aanvoerder Bouabgha het met Loosman eens. De club is net gepromoveerd en heeft nog weinig ervaring met wedstrijden in de eerste divisie. Daarnaast vertelt hij dat het veld normaliter is afgezet met een lint. "Maar dat is vrijdag niet meer gelukt."

ZZV Urk heeft melding gedaan bij de politie en doet donderdag aangifte. Daarnaast doet de club maandag melding van het voorval bij de KNVB. Die beslist uiteindelijk of en hoe de wedstrijd moet worden afgemaakt. Wel laten ze weten dat de thuisspelende club ten alle tijden verantwoordelijk is voor de veiligheid van het andere team.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel