Celstraf voor brute overval op klaarlichte dag

LELYSTAD • Vr 13 september 2024 | 16:33 • Vrijdag 13 september 2024 | 16:33

De rechtbank in Lelystad heeft de 21-jarige Romano W. uit Almere vrijdag veroordeeld tot 40 maanden cel, waarvan zes voorwaardelijk. Volgens de rechters is hij schuldig aan een gewapende overval op een telecomwinkel in Almere-Buiten, op 6 oktober vorig jaar. Dat gebeurde op klaarlichte dag.

De officier van justitie eiste twee weken terug drie jaar cel, waarvan een jaar voorwaardelijk tegen W.. Die achtte hem schuldig aan nog een gewapende overval, ook op klaarlichte dag in Almere. W. bekende die van 6 oktober.

'Zware fout'
"Ik heb een zware fout begaan", zei hij hierover in de rechtszaal. Hij was door onbekenden via Snapchat benaderd met de vraag of hij geld wilde verdienen. En dat was precies wat hij nodig had. Hij zou er 'tussen de 20 en 30 k' mee kunnen verdienen, bijna 30.000 euro dus.

Het was die oktoberdag tegen kwart voor twee in de middag toen de telecomwinkel bezoek kreeg van twee in het zwart geklede en bewapende overvallers. "Waar is de kluis?" riepen ze herhaaldelijk terwijl de eigenaresse een pistool tegen haar hoofd gedrukt kreeg en daar ook mee werd geslagen.

Klanten zagen het verschrikt aan. "Ik heb geen kluis", antwoordde de vrouw. Ze wees op de kassa en opende die. Een van de overvallers griste de kassa leeg. Daarna renden ze allebei weg met een totale buit van 50 euro.

Identieke overval
Op 11 november vorig jaar werd op identieke wijze een Primera-winkel aan het Noordeinde in Almere beroofd. Volgens de officier was W. hier ook bij betrokken, maar hij ontkent.

Lees ook: Gewapende overval op Primera: "Ze hebben overal schijt aan"

De rechtbank oordeelt nu dat de man hiervan moet worden vrijgesproken. Hij is volgens de rechters namelijk niet duidelijk te herkennen op de camerabeelden van die overval.

Straf hoger dan eis
Omdat bij de overval die wél bewezen is, gebruik werd gemaakt van twee vuurwapens, de eigenaresse werd geslagen en dat het allemaal op klaarlichte dag gebeurde op een plek waar klanten komen, valt de straf wel hoger uit dan de eis van de aanklager. Ook omdat W. al eens is veroordeeld voor een winkeldiefstal.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel