Twee jaar cel geëist voor winkelovervallen in Almere, buit 410 euro

ALMERE • Vr 30 augustus 2024 | 20:09 • Vrijdag 30 augustus 2024 | 20:09

Op klaarlichte dag werden in oktober en november vorig jaar twee winkels in Almere overvallen. Tegen een van de vermeende overvallers is vrijdag drie jaar cel waarvan één jaar voorwaardelijk geëist.

Op vrijdag 6 oktober tegen 13.45 uur drongen twee in het zwart geklede en bewapende overvallers telecomwinkel Moneytrans in Almere Buiten binnen. "Waar is de kluis?", roepen ze herhaaldelijk terwijl de eigenaresse een pistool tegen haar hoofd gedrukt krijgt.

Klanten zien het verschrikt aan. "Ik heb geen kluis", antwoordt de vrouw. Ze wijst op de kassa en opent die. Eén van de overvallers grist de kassa leeg. Daarna rennen ze beiden weg met een totale buit van 50 euro.

Zoektocht naar de overvallers

'Zware fout'
De 21-jarige Almeerder die vrijdag terechtstond heeft deze overval bekend. "Ik heb een zware fout begaan", zei de man hierover. Hij was door onbekenden via Snapchat benaderd met de vraag of hij geld wilde verdienen. En dat was precies wat hij nodig had.

Hij zou er 'tussen de 20 en 30 K' mee kunnen verdienen, bijna 30.000 euro dus. Tegen een 17-jarige medeverdachte is eerder al een werkstraf van 200 uur geëist. Gaat hij opnieuw in de fout, dan wacht hem acht maanden jeugddetentie.

360 euro buit
Op 11 november vorig jaar werd op identieke wijze een Primera-winkel aan het Noordeinde in Almere Buiten beroofd. Nu kwamen drie mannen met wapens het pand binnen. Ook hier waren diverse klanten in de zaak aanwezig. Twee winkelbediendes werden naar achteren gedwongen terwijl een van hen de kluis moest openen.

Lees ook: Gewapende overval op Primera: "Ze hebben overal schijt aan"

De drie daders gingen er hier met 360 euro aan buit vandoor. De telefoon van de 21-jarige verdachte straalde die dag een zendmast in Almere aan. Hij ontkent de overval. Hij was die dag bij familie in Stad, zo zei hij vrijdag in de rechtszaal.

Telefoongegevens
De officier van justitie meent dat op basis van die telefoongegevens, zijn signalement en de kleding vaststaat dat de 21-jarige een van de drie overvallers was. Ook zouden slijtsporen op zijn schoenen gelijk zijn aan die van de schoenen van de overvaller.

Van een van de wapens die na de overval in oktober in een bosje werd aangetroffen was de haan nog gespannen. Volgens de officier mag iedereen van geluk spreken dat er die dag geen doden of gewonden zijn gevallen. Het ging hier om een tot echt vuurwapen omgebouwd alarmpistool.

Advocaat vindt bewijs te mager
"Ik vind het onbestaanbaar dat een jongen van 21 jaar dergelijke feiten pleegt", zei de officier van justitie. De advocaat van de verdachte vond het bewijs voor de tweede overval veel te mager. De politie zag de slijtagesporen van de schoenen op korrelige en onduidelijke beelden.

Ook is de familie van de verdachte nooit bevraagd over zijn alibi. Het oordeel van de rechters volgt op 13 september.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel