Gemeente Almere komt niet opdagen in rechtszaak over plan Oosterwold

ALMERE • Vr 10 januari 2025 | 19:46 • Vrijdag 10 januari 2025 | 19:46

De gemeente Almere verscheen vrijdag onverwacht niet in de rechtszaal van de Raad van State waar bewoners van de doe-het-zelf-wijk Oosterwold een rechtszaak voeren tegen een nieuw bestemmingsplan. "Daar zijn wij verbaasd over", reageerde voorzitter van de meervoudige kamer Bruno van Ravels.

Maar de rechtszitting ging gewoon door, zonder tegengas van de gemeente. Wijkbewoner van het eerste uur Marien Abspoel voerde het woord voor dertien bewoners van de wijk Oosterwold die het niet eens zijn met een herziening van het bestemmingsplan uit 2016.

Tegen de herziening kwamen 145 zienswijzen binnen bij de gemeente. Daarvan zijn er dus dertien beland bij de hoogste bestuursrechter. Het is de tweede keer dat Almere het oorspronkelijke bestemmingsplan verandert. "We komen steeds verder af te staan van het eerste bestemmingsplan Oosterwold", zei bewoonster Elian van Nunen, tevens raadslid in Almere.

Zelf zorgen voor voorzieningen
Oosterwold is een wijk waar de bewoners zelf moesten zorgen voor de aanleg van wegen, sloten en waterberging. Dat zijn overheidstaken maar de gemeente wil de bewoners zo weinig mogelijk in de weg zitten. Bij de woningen moeten ze aan stadslandbouw doen zodat er een open en groen landschap ontstaat. De wijk, waarvan ook een deel in Zeewolde ligt, wordt in fasen ontwikkeld.

De wijkbewoners hebben ernstig bezwaar tegen de clustering van woningen die het nieuwe plan mogelijk maakt. "Projectontwikkelaars hebben nu al drie grootschalige bouwprojecten met massieve bebouwing neergezet langs bestaande polderwegen. Grote blokken die we niet willen. En er zit meer in de planning".

Abspoel pleit ervoor de woningclusters niet groter te maken dan twintig woningen. Het liefst op dertig meter afstand van een polderweg. Als daartussen een park aangelegd wordt geeft dat een heel andere perceptie, vindt hij. "Wij zijn verantwoordelijk gemaakt voor de inrichting van een groen landschap en dan krijg je dit tegenover je", zei de Oostwolder terwijl hij op een schermfoto wees van een groot appartementencomplex in aanbouw.

Bouwregel veranderd
Klachten zijn er ook over een veranderde bouwregel. In Oosterwold wonen mensen die hun huis in twee fasen bouwen omdat het financieel niet uitkomt of om een andere reden. De tegenstanders van het plan willen daar een overgangsregeling voor. Verder dringen ze al jaren aan op een waterbeheerplan omdat er te weinig water de polder binnen zou komen. Een eerste stap is overigens wel gezet.

Het bestemmingsplan wordt ook aangevochten door supermarktbedrijf Lidl dat meer uitbreidingsmogelijkheden wil hebben. Vastbouw Vastgoedontwikkeling is eveneens tegen het bestemmingsplan in beroep gegaan omdat het in fase 2 op 133 hectare woningen wil ontwikkelen wat nu niet mogelijk is. Het bedrijf zegt het vreemd te vinden dat Almere wel een overeenkomst heeft gesloten met Flevolandschap om in een gebied, ook in fase 2, natuur te ontwikkelen en 200 woningen te bouwen.

Uitspraak van de Raad van State volgt.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel