Neef van ex woont opeens in huis van Almeerder: 'Ik ga hier kapot aan'

ALMERE • Vr 13 september 2024 | 14:03 • Vrijdag 13 september 2024 | 14:03

Hij vindt zelf dat hij volledig terecht in een slaapkamer woont van een huis aan de Max Planckstraat in Almere. "Mijn tante gaf mij toestemming en zij is de eigenaar van het huis", zei G.W. vrijdag in de rechtszaal. Maar de man die in scheiding ligt met die tante, vindt het een minder goed idee. "Ik woon hier ook en mij is nooit gevraagd of ik het ermee eens was dat W. hier introk", vertelde hij op zijn beurt.

Deze D. van L. stond dan ook vreemd te kijken toen hij op 31 augustus rond 20.00 uur 's avonds opeens zijn huis niet meer in kon, omdat de sloten waren vervangen. De neef van zijn toekomstige ex deed de deur open en deelde hem mee dat hij vanaf nu zijn huisgenoot zou zijn. Hij overhandigde hem meteen de nieuwe sleutel en stond ook al officieel ingeschreven op het adres.

"Een merkwaardige situatie", vatte de advocaat van Van L. de zaak samen. Hij vroeg de rechter om W. weg te sturen, omdat hij helemaal geen recht heeft om in het huis te wonen. De situatie aan de Max Planckstraat zou bovendien onhoudbaar zijn inmiddels.

"Er verdwijnen spullen van mijn cliënt of ze worden doorzocht en verplaatst. De koelkast wordt leeggegeten, er is allerlei belangrijke post kwijtgeraakt en zijn auto is ook al verdwenen."

Dreigende situatie
De situatie zou soms ook dreigend zijn, legde hij uit. "Als mijn cliënt meneer W. ergens op aanspreekt, krijgt hij een grote bek." "Ik slaap slecht, ben continu alert. Ik word helemaal gek, op deze manier ga ik kapot", zei Van L. daar zelf over.

Zijn advocaat vermoedt dat de ex haar neef in dat huis heeft 'neergezet' om Van L. het leven zuur te maken. "En om de verkoop van de woning te rekken, zodat zij genoeg geld bij elkaar heeft om het huis te kunnen houden. Met een huurder is de woning nou eenmaal minder gemakkelijk te verkopen."

Volgens W. is daar niks van waar. "Mijn tante is de eigenaar van het huis, hij niet. En van haar mocht ik er wonen. Ik heb een jaartje vastgezeten in Frankrijk en had even geen onderdak." Hij ontkent spullen te hebben gestolen of kwijtgemaakt. "Misschien heeft mijn tante dat gedaan, dat weet ik niet."

Samen een jointje roken
En dat hij een last voor Van L. zou zijn, is volgens hem ook niet waar. "Ik eet wel eens met hem mee en we hebben wel eens samen een biertje gedronken en een jointje gerookt. Ik snap echt niet waar dat opeens vandaan komt, hij wil mij gewoon wegjagen met deze rechtszaak. Dat vind ik niet netjes van hem."

W. vertelde de rechter ook dat hij het huis spic en span houdt. "In tegenstelling tot hem. Hij maakt niks schoon en laat zelfs expres poep in de wc liggen om mij te irriteren."

Van L. ontkende dat weer. "Ik rook helemaal niet en heb ook nooit samen biertjes gedronken met hem. Laat staan dat ik hem heb uitgenodigd voor het eten, hij is gewoon een indringer."

De Almeerder vroeg zich ook af waarom de neef van zijn ex niet gewoon bij haar gaat wonen, de vrouw woont 300 meter verderop in een huis dat volgens hem groot genoeg is.

Direct uitspraak
De rechter deed direct uitspraak in deze zaak en stelde Van L. in het gelijk. W. moet van haar binnen twee dagen na vrijdag de woning verlaten en mag ook de proceskosten van ruim 1.000 euro ophoesten. Als hij niet vertrekt, moet hij een dwangsom betalen van 200 euro per dag met een maximum van 10.000 euro.

"U woont daar onrechtmatig", legde ze haar oordeel uit aan W.. "Het huis is van uw tante én van meneer Van L. en dus is toestemming van hen allebei nodig om er te mogen wonen. Die is er niet, dus u moet weg."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel