Vitens vervangt 65 jaar oude waterleiding aan Alikruikweg, weg acht weken dicht

BIDDINGHUIZEN • Do 12 september 2024 | 19:00 • Donderdag 12 september 2024 | 19:00

Drinkwaterbedrijf Vitens vervangt vanaf donderdag een groot deel van een waterleiding aan de Alikruikweg in Biddinghuizen. In totaal moet 2,3 kilometer worden vervangen, omdat de leiding sterk verouderd is. De Alikruikweg is vanwege deze werkzaamheden acht weken lang afgesloten.

De waterleiding aan de Alikruikweg stamt al uit 1959 en is dus 65 jaar geleden in het prille begin van Biddinghuizen aangelegd. Volgens een woordvoerder van Vitens zijn de werkzaamheden nodig om de watervoorziening toekomstbestendig te houden.

Ook ligt de leiding in de buurt van het evenemententerrein van Walibi, waar elk jaar grote festivals worden georganiseerd. Het is volgens Vitens belangrijk dat de leiding ook goed is voor die evenementen, omdat er dan veel water wordt gebruikt.

Weg dicht
Deze week beginnen de voorbereidingen van het werk. Vanaf volgende week wordt een begin gemaakt met de aanleg van de nieuwe buizen. De werkzaamheden starten aan de kant van de Bremerbergweg. Om dat veilig te kunnen doen, is de Alikruikweg dicht.

Langs het werkvak worden rijplaten neergelegd, zodat aanwonenden en hulpdiensten nog wel langs de werkzaamheden kunnen.

Geknapt
Vorig jaar knapte een waterleiding op vier plekken langs de Alikruikweg, waardoor tientallen boerderijen zonder water zaten of bruin water uit de kraan kregen.

Tijdens het repareren van één lek werd de druk van de leiding gehaald. Toen de reparatie klaar was en de druk weer op de leiding gezet werd, sprong deze op drie andere plekken rondom de Alikruikweg.

Droogte en extreem weer
Ook in het dorp liep de straat Het Erf onder. Vitens zei dat het aannemelijk was dat ook die overlast te maken had met de gesprongen leiding.

De eerste leidingbreuk is waarschijnlijk ontstaan door de lange periode van droogte, die toen werd gevolgd door extreem weer. Daardoor kwam er beweging in de grond, waardoor de leidingen konden springen.

Het is niet duidelijk of de waterleiding die vervangen wordt dezelfde is als de leiding die vorig jaar knapte. Volgens de woordvoerder van Vitens stond deze al op het lijstje voor vervanging.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel