Zeewoldenaar doet Flevolanders een dringend verzoek: 'Stem op mijn boom'

ZEEWOLDE • Wo 11 september 2024 | 7:00 • Woensdag 11 september 2024 | 7:00

Rien de Meij uit Zeewolde roept iedere Flevolander op om te gaan stemmen. Stemmen op een boom, de Japanse Vleugelnootboom aan de Woldlaan in Zeewolde om precies te zijn.

De Meij vindt die zo mooi, dat hij hem heeft aangemeld voor de verkiezing van de mooiste boom van Nederland. Dat is een wedstrijd die wordt georganiseerd door het SBNL Natuurfonds. Deze landelijke natuurorganisatie zet fondsen in voor het behoud van natuur, landschap en erfgoed dat door particulieren en agrariërs wordt beheerd.

Een boom met een verhaal
De Japanse Vleugelnootboom is ruim dertig jaar geleden geplant bij een herdenkingsmonument. De boom moest een plek worden, waar kinderen overleden huisdieren konden herdenken. Ook de Meij heeft samen met zijn kinderen op die plek huisdieren herdacht. Eén van die dieren was het hondje Mopsy. "Een heel lief hondje", zegt De Meij.

Dertig jaar later is de Vleugelnootboom meer dan volgroeid. De kroon is vele meters wijd en de stam is zo dik, dat zeker drie volwassenen die maar net zullen kunnen omarmen. "Ik ben in die dertig jaar vooral ouder geworden", zegt de Meij. "Die boom is alleen maar mooier geworden." 

'Het is tijd voor Flevolandse winst'
De Japanse Vleugelnootboom moet het opnemen tegen de inzendingen van de andere provincies. De verkiezing is nog niet eerder gewonnen door Flevoland. Volgens De Meij wordt dat hoog tijd. "Het hangt allemaal van onszelf af", zegt De Meij. "Wij moeten stemmen". 

De keuze wordt gemaakt op basis van de boom en het verhaal erachter. De laatste jaren is de verkiezing gewonnen door Noord Brabant. De Meij heeft daar een even heldere als simpele verklaring voor: "Er zijn gewoon meer Noord-Brabanders van Flevolanders". Hij roept daarom alle Flevolanders op om in actie te komen. De winst zou volgens hem ook mooi passen in het 40-jarig jubileum van de gemeente Zeewolde.    

Rondom de boom staan talloze loten. De noten van de Vleugelnootboom ontkiemen makkelijk in de vruchtbare grond. Toch heeft Rien de Meij er geen stekje van in zijn achtertuin gezet. Ze worden te groot, zegt hij. "Daar heb je een grote open ruimte voor nodig. Die moet je niet achter een woonhuis zetten. Voor je het weet, zitten je buren in de schaduw".  

Hoe kun je stemmen?
Stemmen kan online. "Maar je kunt ook stemmen via het scannen van een QR-code met je telefoon", zegt Rien de Meij. Om het makkelijk te maken heeft hij rondom de boom een paar van die codes neergezet en opgehangen. Stemmen kan tot en met 17 oktober. 

Flevoland kent naast De Japanse Vleugelnootboom nog meer bijzondere bomen. Omroep Flevoland maakte er vorig jaar een serie over. Bijvoorbeeld over de Beatrixlinde die gered werd van de stort, het piketpaaltje dat uitgroeide tot oudste boom van Noordoostpolder en de wilg waar Prins Bernhard tegen plaste.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel