Buurt geschokt door bloedig schietincident; 'Hij schreeuwde: nu moet het klaar zijn'

DRONTEN • Ma 9 september 2024 | 22:37 • Maandag 9 september 2024 | 22:37

De bewoners van de Blaasbalg in Dronten zijn maandagavond nog altijd geschokt door de geweldsuitbarsting eerder die dag. Drie mensen werden in hun straat beschoten, één van hen overleefde dat niet.

Sommige wijkbewoners hebben direct iets meegekregen van de schietpartij in het hofje, anderen kregen pas door de massaal toestromende sirenes in de gaten dat er zich iets gruwelijks had afgespeeld. Al snel erna deden de wildste geruchten de ronde door de Blaasbalg.

Tien schoten
Een van de buurtbewoners was een directe ooggetuige van de schietpartij en beschrijft wat hij heeft gezien en gehoord. "Ik was thuis en hoorde een stuk of tien schoten. Het was mij meteen duidelijk dat het niet ging om vuurwerk of iets dergelijks", zegt de Drontenaar die graag anoniem wil blijven.

Hij vervolgt: "Ik ben naar buiten gegaan en zag daar de verdachte staan zwaaien en schreeuwen. Die zei: "En nu moet het afgelopen zijn", en andere woorden van die strekking. Ik heb niet gezien of de man op dat moment nog een wapen in zijn handen had. Een vrouw slaakte een angstaanjagende schreeuw."

Dode naast auto
Op een filmpje dat later rondgaat via sociale media is het moment direct na de schietpartij te zien. Een mannelijk slachtoffer ligt op straat naast een geparkeerde auto. Hij lijkt dan al niet meer in leven te zijn. Een ander persoon ligt plat op de buik verscholen achter de auto's. Het is onduidelijk of dat één van de andere slachtoffers is, of iemand anders die dekking zoekt.

Een politieauto en een voertuig van NS Security komen vervolgens als eerste hulpverleners ter plaatse. Uit de voorste auto stappen een mannelijke en vrouwelijke agente. Omstanders gebaren druk waar de dienders moeten zijn, ze wijzen naar de slachtoffers en het huis op de hoek, waar de verdachte zich dan nog steeds bevindt. Hij is de bewoner van het hoekhuis, zegt de buurman die het gebeuren grotendeels heeft gefilmd. Omroep Flevoland heeft de video's mogen bekijken.

De verdachte loopt even later rustig vanaf het paadje naast het hoekhuis achterwaarts naar de politie toe. Hij heeft zijn handen omhoog gedaan en gaat op zijn knieën zitten. De agent die als eerste ter plaatse was slaat de verdachte in de boeien. Zijn vrouwelijke collega buigt zich over de slachtoffers.

Reanimatie mocht niet baten
Dat doen ook de ambulanceverpleegkundigen en brandweermensen die zich naar de plek des onheils spoeden. De man naast de auto wordt nog gereanimeerd, maar eigenlijk is meteen al duidelijk dat hij de schoten niet heeft overleefd. Wanhopige familieleden van de slachtoffers komen ook één voor één naar de Blaasbalg toe. Rond het dodelijke slachtoffers worden witte schermen geplaatst, zijn lichaam bedekt met een wit laken.

Een traumahelikopter landt op een grasveldje in de buurt van de Blaasbalg. De trauma-arts stapt vanuit de heli snel in bij één van de slachtoffers die in een ambulance klaarligt om naar het ziekenhuis te gaan.

Wanneer de twee zwaargewonden zijn weggebracht, begint het uitgebreide sporenonderzoek in de Drontense woonwijk. Daarbij is eerst nog wel de inzet van de Explosieven Opruimingsdienst Defensie nodig. Signalen voor de aanwezigheid van een mogelijk explosief zijn dermate serieus dat de politie enorm voorzichtig te werk gaat.

Arie Meijer vat de gebeurtenissen samen

Onderzoek naar aanleiding
De aanleiding voor de schietpartij is voer voor allerlei wilde geruchten, waarvan geen enkele maandag bevestigd kon worden. Zo zou er sprake zijn geweest van een burenruzie.

De precieze relatie tussen de verdachte en de slachtoffers is nu onderdeel van een uitgebreid politieonderzoek. Agenten verzamelden daarvoor maandagavond al getuigenverklaringen vanuit de buurt en camerabeelden uit de omgeving. De rust voor de buurtbewoners zal pas langzaam terugkeren. "Dit is echt onwerkelijk", zegt de man die de verdachte recht in de ogen keek toen die de slachtoffers net had neergeschoten.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel