Staatsbosbeheer verplaatst kudde konikpaarden naar Groningen, deel geslacht

LELYSTAD • Di 10 september 2024 | 12:44 • Dinsdag 10 september 2024 | 12:44

Staatsbosbeheer heeft dinsdag alle konikpaarden uit het Oostvaardersveld bij Lelystad gehaald. Van de 70 weggehaalde dieren gaan er 55 voorlopig naar natuurgebied Lauwersmeer in Groningen, 15 andere paarden worden geslacht.

De paarden moesten weg uit het Oostvaardersveld, omdat er in het gebied veel grote klis groeit. Dit is een plant waarvan het zaad via stekelige zaadbollen wordt verspreid. Deze kunnen in de manen van de paarden blijven hangen. De paarden kunnen hierdoor geïrriteerde ogen of oogletsel krijgen.

Het College van Beroep voor het bedrijfsleven - één van de hoogste bestuursrechters in het land - bepaalde onlangs dat het dierenmishandeling was om konikpaarden tussen de grote klis te laten grazen.

Staatsbosbeheer zou in overtreding zijn. En de minister voor Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur zou binnen twaalf weken met maatregelen moeten komen.

Keuze viel op verplaatsen
Het Oostvaardersveld is een gebied aan de Lelystadse kant van de Oostvaardersplassen, tussen de Praamweg en de A6. Staatsbosbeheer liet eerder weten dat de grote klis hier weggemaaid zou worden. Maar nu is toch besloten om de paarden er weg te halen. De dieren zijn met vrachtwagens vervoerd.

Volgens Staatsbosbeheer grazen in het Lauwersmeer ook andere paarden en staan de konikpaarden apart van die dieren. Door de paarden naar het Lauwersmeer te verplaatsen, zegt Staatsbosbeheer meer tijd te krijgen om een ander geschikt gebied in binnen- of buitenland te vinden.

'Grote klis wegmaaien bleek onmogelijk'
Volgens Staatsbosbeheer stond er zo veel grote klis in het gebied dat het op korte termijn onmogelijk is om de plant grotendeels of geheel weg te maaien of te verwijderen.

Wat ook meespeelt, is dat er haast bij zou zijn geweest, omdat op dit moment de zaadbollen zich vormen. Pas over een aantal jaar zal de grote klis in het Oostvaardersveld voldoende zijn teruggedrongen, zo is de verwachting.

Partij voor de Dieren is ontsteld
De Flevolandse fractie van de Partij voor de Dieren zegt verdrietig en ontsteld te zijn dat er konikpaarden worden geslacht. "De rechterlijke uitspraak had deze dieren juist moeten beschermen tegen verdere last van de grote klis", stelt fractievoorzitter Kjell van Wijlandt.

"Maar in plaats daarvan kiest Staatsbosbeheer nu dus voor de makkelijke route, namelijk een deel van deze paarden afvoeren naar het slachthuis." Volgens de Partij voor de Dieren heeft Staatsbosbeheer in juli nog bevestigd dat de paarden nodig zijn om het gebied open te houden van begroeiing.

"Het is echt een hele kromme situatie. Als een rechter zou vaststellen dat ik mijn eigen huisdier zou mishandelen. En ik zou als reactie daarop mijn dier maar laten doodmaken, kom ik daar echt niet mee weg. Waarom Staatsbosbeheer dan wel?" vraagt fractievoorzitter Kjell zich af.

Protesterende stichting niet ontevreden

De Stichting Stamina die de rechtszaak tegen Staatsbosbeheer aanspande en in het gelijk is gesteld: "Stamina is niet ontevreden met deze uitkomst, mits er voor de 55 paarden die naar Lauwersmeer verhuizen een goede en definitieve plek wordt gevonden. Natuurlijk zouden wij liever gezien hebben dat er helemaal geen paarden zouden worden geslacht, maar die slacht vindt ieder jaar al plaats evenals in elk ander natuurbegrazingsgebied in Nederland en is dus geen gevolg van de uitspraak van de rechter".

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel