'Lang verzwegen dat dierenarts Staatsbosbeheer zelf al concludeerde dat oogletsel paarden van stekelige plant kon komen'

FLEVOLAND • Zo 28 juli 2024 | 9:30 • Zondag 28 juli 2024 | 9:30

Stamina - de Stichting Aanpak Misstanden Natuur - is blij met een uitspraak van één van de hoogste bestuursrechters in Nederland, het College van Beroep voor het Bedrijfsleven (CBb). Die oordeelde dat het laten grazen van koninkpaarden in het Oostvaardersveld tussen stekelige planten dierenmishandeling is. Maar dat het vier jaar heeft gekost om tot dat oordeel te komen, vindt de stichting Stamina wel een kwalijke zaak.

In het Oostvaardersveld, een gebied aan de Lelystadse kant van de Oostvaardersplassen, tussen de Praamweg en de A6, groeit de 'grote klis'. Dit is een stekelige plant, die bij de paarden voor irritatie zorgt.

De dieren kunnen hierdoor oogletsel oplopen. Paarden in het gebied laten grazen, is tegen de wet, oordeelde de rechter. Om tot die uitspraak te komen was vier jaar procederen nodig.

plant de 'grote klis'

Lang vechten heel teleurstellend
Monica Engel van Stamina vindt dat heel erg lang. "Dat je dan als zo'n kleine stichting, we zijn maar met drie mensen we doen alles in onze vrije tijd, zo lang moet vechten voor de rechter om uiteindelijk tot deze uitspraak te komen dat is heel teleurstellend."

Dat het zo lang moest duren, komt volgens Engel door Staatsbosbeheer en de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Ze stelt dat niet direct alle stukken met relevante informatie zijn ingebracht.

Dierenarts trok conclusie al in 2020
Via de Wet open overheid (Woo) haalde de stichting volgens Engel uiteindelijk boven water dat de dierenarts van Staatsbosbeheer in 2020 al een rapport schreef over de problematiek van de grote klis en de problemen met de ogen van de paarden. "Dat er zolang verzwegen is terwijl de eigen dierenarts van Staatsbosbeheer die conclusie al getrokken heeft, dat is echt heel schandelijk."

Staatsbosbeheer heeft na de uitspraak aangegeven de grote klis te gaan maaien. Stamina gaat de situatie nauwlettend in de gaten houden. Als de NVWA en Staatsbosbeheer geen einde maken aan de dierenmishandeling, overweegt Stamina aangifte te doen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel