Defensie telt nu ook grote grazers in de Oostvaardersplassen

LELYSTAD • Za 19 oktober 2024 | 12:50 • Zaterdag 19 oktober 2024 | 12:50

Defensie heeft dit najaar in opdracht van Staatsbosbeheer drones ingezet om het aantal grote grazers in het gebied in kaart te brengen. De natuurorganisatie hoopt met de proef een nauwkeuriger beeld te krijgen. Aan de hand van deze jaarlijkse telling wordt besloten hoeveel herten en runderen er afgeschoten moeten worden.

De dieren werden voorheen geteld met behulp van beelden, opgenomen vanuit een helikopter. Boswachter Hans-Erik Kuypers vertelt dat het moeilijk is om het exacte aantal dieren op deze manier te meten. Dit komt doordat ze bewegen en dubbeltellingen dus niet zijn uitgesloten. Ook zijn de dieren in bijvoorbeeld moerasgebieden moeilijk zichtbaar. De drones beschikken over een functie waarmee warmtebeelden gemaakt kunnen worden.

De telling moet zo nauwkeurig mogelijk verlopen, aangezien in de winter niet te veel dieren mogen rondlopen in het natuurgebied. Er is anders te weinig voedsel beschikbaar. Elke winter worden zo honderden tot meer dan duizend herten afgeschoten.

Niet de eerste keer
Het is niet de eerste keer dat de drones zijn ingezet in de Oostvaardersplassen. Vorig jaar nog werd met behulp van de vluchten de begroeiing van het natuurgebied in kaart gebracht.

De resultaten met de drones die nu het aantal grazers in kaart hebben gebracht worden later bekend. Als blijkt dat deze tellingen nauwkeuriger zijn, dan is er een serieuze kans dat de drones ook in de toekomst hiervoor worden ingezet.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel