Gloednieuwe windmolens nu al in onderhoud: uilenveren zitten niet goed vast

DRONTEN • Vr 30 augustus 2024 | 8:33 • Vrijdag 30 augustus 2024 | 8:33

Bij 26 gloednieuwe windmolens van Windplan Groen in het buitengebied van Dronten moet nu al onderhoud worden gepleegd. Tijdens een inspectie is ontdekt dat bij de turbines de zogenoemde uilenveren niet stevig genoeg vastzitten.

Een uilenveer is een gekartelde rand die op de wiek zit. "Die zorgen ervoor dat het geluid dat de wieken maken, verminderd wordt." Dat zegt Allard van der Steege van Windplan Groen.

Met behulp van een speciale constructie worden de uilenveren gerepareerd. Het is een metalen bouwwerk, dat aan dikke kabels aan de windmolen hangt. "Dat heet een Sky Climber", aldus Van der Steege.

Moet 25 jaar mee
Dat de gekartelde randen van 26 windmolens niet stevig genoeg vastzaten, heeft niet tot gevaarlijke situaties geleidt, vertelt Van der Steege. "Het is de bedoeling dat ze net zoals de windmolens een levensduur van 25 jaar hebben."

Maar op de manier waarop ze zaten gemonteerd waren ze geen 25 jaar blijven zitten. Het is niet duidelijk waarom ze niet goed vastzaten. Ook durft Van der Steege niet te zeggen of het om een productiefout gaat.

Het onderhoud aan de uilenveren duurt per windmolen een week. "We verwachten ongeveer een half jaar bezig te zijn met de klus." De windmolens van Windplan Groen kunnen wel door blijven draaien.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel