Gebruikt wc-papier wordt straatmeubilair door nieuwe waterzuivering in Almere

ALMERE • Ma 9 september 2024 | 15:55 • Maandag 9 september 2024 | 15:55

Wc-papier uit Almeers rioolwater gebruiken als grondstof voor nieuw straatmeubilair en medicijnresten opsporen met UV-licht. Een nieuwe waterzuiveringsinstallatie in Oosterwold in Almere wordt gebruikt als proeftuin voor het testen van nieuwe technieken.

De kleine lokale installatie is maandagmiddag officieel geopend. In totaal zijn 500 woningen uit nieuwe woonwijken Groene Wold en Groene Eem erop aangesloten. Zo'n 300 andere huishoudens uit dezelfde wijken volgen nog.

Wc-papier hergebruiken
Het toiletpapier van de Almeerders wordt dus uit het water gehaald en daarmee kunnen bijvoorbeeld zitbanken worden gemaakt. Maar tijdens het zuiveringsproces worden ook stikstof en slib uit het afvalwater gehaald.

"Het slib dat we overhouden gaat naar de slibverwerking", zegt Herman Vianen van de gemeente Almere. "En op termijn zijn we nog bezig om te kijken of we er nog meer dingen uit kunnen halen", vertelt Vianen.

Teruggeven aan de natuur
Aan het einde van zuiveringsproces worden medicijnresten uit het water gefilterd met behulp van UV-licht. "Via deze lokale waterzuiveringsinstallatie moet het mogelijk worden om het afvalwater in Oosterwold te zuiveren en terug te geven aan de Oosterwoldse natuur", zegt Vianen.

De lokale waterzuiveringsinstallatie kost zo'n 2,5 miljoen euro en is een initiatief van onder meer de gemeente Almere, Waterschap Zuiderzeeland en de provincie Flevoland.

Als het een succes is, worden grotere installaties gebouwd waar veel meer woningen op aangesloten kunnen worden.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel