'Onthoofde' koe eindelijk in ere hersteld tijdens Pinkendag

ZEEWOLDE • Za 7 september 2024 | 12:27 • Zaterdag 7 september 2024 | 12:27

10 maanden nadat ze is onthoofd, staat de kleurrijke koe eindelijk weer in haar weiland in het midden van het centrum van Zeewolde. Het gaat natuurlijk niet om een echte koe, maar om een standbeeld van kunstenaar Ella Steenmeijer.

In november vorig jaar werd de kop van het standbeeld eraf geblazen, waarschijnlijk met vuurwerk. Wie dat gedaan heeft is nog steeds onduidelijk.

De gemeente had eerder uit voorzorg een 3d-scan van het kunstwerk laten maken. Het is namelijk niet voor het eerst dat de koe werd vernield. Op basis van die scan heeft kunstenaar Steenmeijer een exacte reconstructie kunnen maken.

De koe zonder kop

Lees ook: Onthoofde koe eindelijk gerepareerd: 'Ik ga het niet nog een keer doen'

Ter ere van Pinkendag
De gerepareerde koe werd zaterdag onthuld tijdens Zeewolde bij de Pinken. Dat is het jaarlijkse evenement rondom de keuring van 1-jarige koeien, die ook wel pinken worden genoemd. Het kunstwerk werd in 2008 gemaakt, toen ter ere van het 20-jarig bestaan van Zeewolde bij de Pinken.

"Ik ben heel blij dat hij er weer staat. Hij staat er goed en kleurrijk bij", zegt Steenmeijer. Er zit een nieuwe laklaag op, en de kunstenaar hoopt dat het daarom wat langer duurt voordat de koe weer beschadigd raakt.

Ze hoopt ook dat mensen er voortaan wat voorzichtiger mee omgaan. "Ik hoop eigenlijk dat het nu een heilige koe wordt."

Eerder keek Omroep Flevoland mee tijdens de herstelwerkzaamheden:

Zeewolde bij de Pinken
Omroep Flevoland is vandaag live bij Zeewolde bij de Pinken. Van 10.00 tot 15.00 kun je het volgen op radio, televisie en op onze website en app.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel