Veroordeelde automobilist stapt naar hoogste rechtbank na zwaardere straf voor dodelijk ongeluk

LELYSTAD • Do 5 september 2024 | 9:45 • Donderdag 5 september 2024 | 9:45

Een man uit Venhuizen die drie jaar cel heeft gekregen voor het veroorzaken van een dodelijk ongeval op de Markerwaarddijk, stapt naar de Hoge Raad om die veroordeling aan te vechten. Dat bevestigt het gerechtshof in Leeuwarden.

De man reed in januari 2021 op een roekeloze manier over de dijk van Lelystad naar Enkhuizen. Hij hield geen rekening met de weersomstandigheden, negeerde het inhaalverbod op de dijk en zat tijdens het rijden op zijn mobiel. Uiteindelijk botste hij frontaal op een auto van een stel uit Lelystad. Een 43-jarige vrouw kwam hierdoor om het leven.

Hogere straf
De roekeloze chauffeur kreeg vorig jaar april een celstraf van een jaar opgelegd. Hij ging hier tegen in beroep, maar dat pakte nadelig voor hem uit. Het gerechtshof in Leeuwarden vond de eerder opgelegde straf te mild en legde de chauffeur eind vorige maand drie jaar cel, waarvan een jaar voorwaardelijk op.

Lees ook: Verdachte van veroorzaken dodelijk ongeval Markerwaarddijk maakte rijdend foto's

Tegen die uitspraak heeft de Venhuizenaar nu cassatie ingesteld. De Hoge Raad bepaalt of de rechters tijdens een proces het recht goed hebben uitgelegd en hebben toegepast.

Lange procedure
Zaken nemen bij de Hoge Raad doorgaans lange tijd in beslag. Nadat alle processtukken er binnen zijn, duurt het gemiddeld zo'n 250 dagen voor het tot een uitspraak komt. Omdat de veroordeelde automobilist cassatie heeft ingesteld, mag hij de procedure bij de Hoge Raad in vrijheid afwachten.

Als de Hoge Raad het verzoek tot herziening gegrond verklaart, wordt de rechtszaak opnieuw gedaan. Dat gebeurt meestal door een gerechtshof dat nog niet eerder over de zaak heeft geoordeeld.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel