Verdachte van veroorzaken dodelijk ongeval Markerwaarddijk maakte rijdend foto's

LELYSTAD • Wo 12 april 2023 | 23:21 • Woensdag 12 april 2023 | 23:21

De 33-jarige bestuurder die verdacht wordt van het veroorzaken van een dodelijk ongeluk op 16 januari 2021 op de Markerwaarddijk maakte meerdere keren foto's tijdens het rijden. Deze verstuurde hij al rijdend via WhatsApp. Bij het ongeluk kwam een 43-jarige vrouw uit Lelystad om het leven. Woensdag kwam de verdachte voor de rechter.

Het dodelijke ongeval gebeurde op een zaterdagavond rond 20:00 uur. Het sneeuwde en het wegdek was glad. Een 42-jarige Lelystedeling reed met zijn 43-jarige vrouw vanaf Enkhuizen richting Lelystad na een familiebezoek. De verdachte reed in de andere richting en probeerde volgens meerdere getuigen verschillende auto's in te halen. Op dat moment ging het mis en kwam hij in een frontale botsing met de auto van het echtpaar. Daarbij kwam de vrouw vrijwel direct om het leven. Haar man raakte zwaargewond.

De verdachte zegt zelf dat hij niet aan het inhalen was maar dat hij even naar de middenstreep stuurde om te kijken waarom de stoet auto's zo langzaam reed. Hij zag zwaailichten die later van een strooiwagen bleken te zijn. Volgens de verdachte gleed zijn auto toen weg en raakte hij in paniek. Hij zou richting de vangrail hebben gestuurd maar toen was het al te laat.

Foto's
Uit politieonderzoek blijkt dat de verdachte veel te snel reed, waarschijnlijk tussen de 128 en 132 km p/u. Ook vonden ze drie foto's die hij tijdens de rit had gemaakt. Op één daarvan was een snelheid van 137 km p/u te zien. Volgens de zwager van de verdachte stuurde hij vaker foto's van te snel rijden. De verdachte ontkende dit, hij maakte de foto's om aan zijn vrouw te laten zien dat het sneeuwde. Ook zou hij "stevig doorgereden" hebben, maar niet veel te snel.

'Leven afgepakt'
De 42-jarige bestuurder van de auto vertelde tijdens de zitting emotioneel over het verlies van zijn vrouw. Het stel was al lange tijd in het proces om een kindje te adopteren en net op het moment dat ze een kindje konden ophalen gebeurde het ongeluk. "Hij heeft haar leven afgepakt," zei de man. "De grootste wens van mijn vrouw kon niet in vervulling gaan."

Koplampen
De man is lichamelijk voor het grootste gedeelte hersteld maar mentaal heeft hij het zwaar. "Ik weet nog steeds niet hoe ik de draad van mijn leven op moet pakken. In de nacht schrik ik wakker en zie ik koplampen voor me." Hij eindigt zijn verklaring met een vraag aan de verdachte: "Ben je trots op jezelf?"

Straf
Tijdens het pleidooi van de advocaat van de familie bleek dat de verdachte al 4 keer een boete had gehad voor het vasthouden van zijn telefoon tijdens het rijden, 5 verkeersboetes op zijn naam had staan en een keer een voorwaardelijke straf had gekregen in verband met een verkeersovertreding. Toen de verdachte het ongeluk veroorzaakte zat hij nog in zijn proeftijd. Mede daarom vroeg de advocaat van de familie om een lange gevangenisstraf. Ze haalde soortgelijke zaken aan waarbij de veroordeelde 5 jaar gevangenisstraf heeft gekregen.

Te lang geduurd
Volgens de advocaat van de verdachte is het niet aangetoond dat de verdachte te snel reed of dat hij op het moment van het ongeluk zijn telefoon vasthield. Ook vindt hij dat het te lang heeft geduurd voor de zaak voor de rechter kwam. De verdachte zou namelijk veel last hebben gehad van wat er is gebeurd en sinds een paar maanden zijn leven weer een beetje op orde hebben. Hij vroeg daarom voor een maximale taakstraf en een gedeeltelijke rijontzegging voor bijvoorbeeld alleen het weekend. De verdachte heeft een auto nodig voor zijn werk.

"Hij heeft haar leven afgepakt"

— Familie slachtoffer

30 maanden
De Officier van Justitie gaat hier niet in mee, hij eist een gevangenisstraf van dertig maanden waarvan negen maanden voorwaardelijk. Ook vindt hij een rijontzegging van drie jaar toepasselijk. Een half jaar kan daarvan af omdat het rijbewijs van de verdachte al zes maanden was ingehouden. Over twee weken wordt duidelijk of de verdachte schuldig is bevonden en wat zijn straf dan is.

Geen straf hoog genoeg
De familie reageerde geschokt op de eis. Advocaat Ruth Jager: "Voor nabestaanden geldt vaak dat geen straf hoog genoeg is om het verlies van iemand te compenseren. In dit geval is de verdachte opzettelijk en bewust zoveel grenzen overgegaan, dan past alleen een lange gevangenisstraf."

Voor de deur van de rechtbank neemt de familie van het slachtoffer afscheid van elkaar. "Rij voorzichtig", zeggen ze.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel