Markerkant krijgt snellaadstation met batterijen voor vrachtwagens en bestelbussen

ALMERE • Wo 4 september 2024 | 15:17 • Woensdag 4 september 2024 | 15:17

Almere krijgt een tweede snellaadstation van het bedrijf LEAP24. Deze komt op bedrijventerrein Markerkant in Almere Stad en gaat gebruik maken van batterijen. In 2022 opende LEAP24 als eerste bedrijf in Nederland een commercieel elektrisch laadstation voor vrachtwagens en bestelbussen op bedrijventerrein Gooisekant in Almere.

Snellaadstations gebruiken veel stroom om bestelbussen en vrachtwagens op te laden. Om problemen te tackelen bij een grote vraag naar elektriciteit kan het nieuwe snellaadstation overschakelen naar batterijen en kan er gewoon stroom geladen worden. Zo kunnen problemen met netcongestie worden vermeden.

Zero emissiezones
"Vanaf volgend jaar gaan bestel- en vrachtauto's al geweerd worden in sommige grote steden", legt oprichter van LEAP24, Pelle Schlichting uit. In bijvoorbeeld Amsterdam, Utrecht en Amersfoort mogen dan geen wagens met diesel- en benzinemotoren de winkelstraten in.

Het gaat dan om de zogenoemde zero emissiezones. Daar mag je wel komen met elektrische bestelbussen en vrachtwagens.

"Die markt is sterk aan het groeien", ervaart Schlichting. Met de ervaringen opgedaan in Almere heeft het bedrijf inmiddels 28 snel laadstations in Nederland en drie in het buitenland.

Het nieuwe normaal
Volgens hem dringt het besef langzaam maar zeker door dat elektrisch rijden ook voor het bevoorradingsvervoer het nieuwe normaal wordt. De verwachting is dat het laadstation aan de Markerkant in de tweede helft van volgend jaar open gaat.

In onze rubriek Na Het Nieuws besteden we aandacht aan onderwerpen die eerder in het nieuws zijn geweest. We kijken terug met de kennis van nu en willen weten wat het nieuws van toen heeft betekend of heeft gebracht.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel