In memoriam: deze Flevolanders zijn overleden in 2024
In 2024 hebben we afscheid moeten nemen van een aantal toonaangevende Flevolanders, of mensen die weliswaar buiten de provincie woonden maar veel voor Flevoland hebben betekend. Jong of oud, onverwachts of na een ziektebed, allemaal worden ze gemist.
Bert Gijsberts
Bert Gijsberts heeft een lange geschiedenis als politicus en bestuurder in Flevoland. Hij was secretaris van de VVD in Dronten, fractievoorzitter van de Almeerse VVD, gedeputeerde, Statenlid en lid van Het Algemeen Bestuur (AB) van het Waterschap Zuiderzeeland. Voor zijn inzet kreeg hij de Bonifatiusspeld en werd hij benoemd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau. Sinds 2015 had Gijsberts te kampen met gezondheidsproblemen en legde hij verschillende functies neer. Op sociale media schreef hij dat bij hem een zeldzaam syndroom was aangetroffen. Gijsberts overleed op 16 januari op 70-jarige leeftijd.
Piet Brouwer
Urker Piet Brouwer was onlosmakelijk verbonden met basketbal. Als mede-oprichter van de BV Orca's was hij de man die het basketbal heeft grootgemaakt op Urk. De teams van Orca's speelden tot op het hoogste landelijke niveau. Daarbij deden zelfs Amerikaanse basketballers hun intrede op het dorp. Brouwer was twintig jaar lang bestuurder van de Nederlandse Basketball Bond, en werd zelfs benoemd tot erelid.
De Urker wordt bestempeld als een aimabele, betrokken man die altijd bezig was anderen aandacht te geven en ze kansen te geven om zich te ontwikkelen. Brouwer overleed op 29 januari op 80-jarige leeftijd.
Mascha Bruijstens
Het verhaal van Mascha Bruijstens raakte dit jaar veel Flevolanders: ze kreeg te horen dat ze niet meer te genezen was van haar uitgezaaide melanoom en leukemie, en zamelde geld in voor haar eigen begrafenis. "Ik heb 2 prachtige jongens die ik moet achterlaten dus ik hoop voor hun nog wat over te houden", schreef ze op een crowdfundings-website. Binnen een dag behaalde ze haar streefbedrag, en uiteindelijk haalde de inzamelingsactie ruim 48.000 euro op. "Ik ben een sterke vrouw, een vechter. Ik wil zo graag leven, maar ik mag gewoon niet", zei ze over haar ziekte. Mascha overleed op 15 februari. Ze werd 33 jaar.
Marianne Seine
Meer dan dertig jaar werkte Marianne Seine, medeoprichter van Vis à vis, aan talloze spectaculaire voorstellingen. Ze heeft een belangrijke rol gespeeld bij de groei van het gerenommeerde theatergezelschap. Haar collega's noemden haar energiek, sprankelend en eigenwijs. "Mede dankzij haar bezielende begeleiding groeide Vis à Vis uit tot een warme, verrassende plek waar iedereen welkom is", schrijft het gezelschap op hun website.
Op 13 maart overleed Seine onverwachts in haar slaap, op 63-jarige leeftijd. Vis à Vis: "Haar heengaan ging zo snel dat ze het zelf niet heeft meegemaakt, en zo plotseling dat wij het niet kunnen bevatten."
Erik Boshuijzen
Journalist en politicus Erik Boshuijzen werkte jarenlang bij het NOS-journaal, voordat hij in de jaren '90 plaatsnam in de Almeerse gemeenteraad. Daarna werd hij statenlid, van 2011 tot 2019. De Provnciale Staten herinneren hem als 'een humorvolle betrokken politicus en warm mens met veel aandacht voor zijn medemens'. Volgens lokale krant Almere DEZE WEEK ging de gezondheid van Boshuijzen de afgelopen jaren achteruit. Hij overleed op 86-jarige leeftijd, op 9 maart.
Wim Leeman
Wim Leeman was een echte polderpionier: hij was de allereerste politie-agent van Almere. "Het was een avontuur, er was nog helemaal niks", zei hij daar later over. Hij werkte in een klein houten gebouwtje waar ook de GGD en een rijksofficier gehuisvets waren. Eromheen stonden wat caravans, maar meer dan dat was Almere toen nog niet. "Een enorme modderzooi", zo noemde hij het.
"Het was een mooie tijd", zei hij in 2020 tegen het Stadsarchief Almere. "Ik heb eigenlijk nooit problemen gehad. Ze kenden mij allemaal, ook de jongelui. De mensen hadden respect voor me." Leeman overleed in mei, op 94-jarige leeftijd.
Erwin Donker Kaat
"Erwin was een sportman", zegt zijn vrouw Linda. "Het was zijn allergrootste hobby, zijn uitlaatklep en het maakte hem tot wie hij in dit leven was." Erwin Donker Kaat uit Almere was ALS-patiënt, en kwam in het nieuws met een crodwfundingsactie die een reis naar Mexico moest betalen. Daar hoopte hij een medische behandeling te kunnen ondergaan die in Nederland nog niet wordt gegeven. De crowdfunding haalde, samen met een benefietavond in het Yanmar-stadion, bijna 35000 euro op. De reis naar Mexico was al ingepland voor half januari, maar dat was niet op tijd: Erwin overleed begin december op 51-jarige leeftijd. "Erwin was altijd al een held, maar zijn onverminderde kracht, doorzettingsvermogen, en rust in het dragen van deze ziekte maakt hem tot een nationale held", zegt zijn vrouw.
Kees Bolle
Amateurhistoricus Kees Bolle noemde zichzelf een 'polderpromotor'. Hij vluchtte op 1 februari 1953 als achtjarige met zijn familie uit Zeeland voor de stormvloed. De familie besloot om een nieuw leven te beginnen in de Noordoostpolder, en Kees raakte gefascineerd met dat stukje Flevoland. Na lezingen van hem vroegen bezoekers weleens of ze nog wat na konden lezen, en dat motiveerde hem om een eigen website te maken, vol met verhalen over de geschiedenis en architectuur van de Noordoostpolder.
Kees overleed plotseling op 10 december. "Hij is met stille trom vertrokken", schreef zijn familie op Facebook. Zijn persoonlijke archief is overhandigd aan het Cultuurhistorisch Centrum Noordoostpolder. Die organisatie omschrijft Kees als een vraagbaak: "Hoe vaak hebben we niet gezegd: even onze vraagbaak Kees bellen hoe het zit. Wij hebben in dankbaarheid zijn archief aanvaard en zullen hem missen."
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!