Pumptrackbaan en groene muren: de Montessori Campus is geen doorsnee school

ALMERE • Di 3 september 2024 | 17:20 • Dinsdag 3 september 2024 | 17:20

Als je naar Nobelhorst in Almere rijdt dan kun je er niet omheen: een gigantisch nieuw gebouw genaamd de Montessori Campus. Leerlingen mochten dinsdag voor het eerst hun nieuwe schoolgebouw in. En het is er zeker niet standaard, omdat er bijvoorbeeld amper klaslokalen zijn en er op de school kinderen van 0 tot 18 jaar oud zijn.

Het is meer dan alleen een nieuw schoolgebouw. In één deel komt een kinderopvang, in een ander deel een bibliotheek, er is ook een sporthal en een zogeheten skills garden; een omgeving met allerlei attributen die aanmoedigen om meer te bewegen. Met bijvoorbeeld een pumptrackbaan waar je op kan skeeleren, skaten of fietsen.

Peuters en tieners
De school is daarnaast een peuterspeelzaal, basisschool en middelbare school ineen. Zo wordt er bij de groepsindelingen niet alleen rekening gehouden met de leeftijd van het kind, maar ook met de persoonlijke ontwikkeling, leerdoelen, interesses en behoeften.

De ontvangsthal van de school

Anna (16) en Romy (15) namen vandaag voor het eerst een kijkje in hun deel van de school. "Het is eventjes wennen en ook wel erg groen allemaal," vertelt Anna, wijzend naar alle groende muren op haar afdeling. "Maar we zijn super blij, het is een nieuwe start en ook al is dit ons examenjaar; alles is weer helemaal fris."

Is dat niet gek, om naar een school te gaan waar ook baby's en peuters worden gebracht? Anna: "Ja dat is natuurlijk wel een beetje raar en daar moesten we ook wel aan wennen. Maar het is ook heel leuk, we helpen ze bijvoorbeeld met leren lezen. En we hebben verder wel echt onze eigen verdieping en aparte pauzes."

Verzamelaars en Wetenschappers
Groepen en klassen zijn op de nieuwe school ook verleden tijd. In plaats daarvan worden kinderen van bepaalde leeftijden ingedeeld in vijf ontwikkelfases: Verzamelaars (0-3), Bouwers (3-6), Ontdekkers (6-10), Wetenschappers (10-14) en Betrokkenen (14-18). De campus heeft in totaal ruimte voor 1000 leerlingen, op dit moment zijn het er ongeveer 700.

Eén van de open ruimtes

De nieuwe leervisie van het Montessori wordt al op andere locaties toegepast, maar nog niet altijd met groot succes. Zo werd de kwaliteit van het onderwijs in 2023 beoordeeld als zeer zwak.

Dit jaar kreeg het onderwijs een onvoldoende. Rector Gribling gaf eerder dit jaar aan dat ze verwacht dat het nieuwe gebouw gaat bijdragen aan de kwaliteit van het onderwijs.

Jan Willem Tuinman die vanaf de eerste paal het proces heeft begeleid, heeft er ook vertrouwen in: "Ik ben ervan overtuigd dat we het kind op deze manier veel beter in beeld krijgen. Er is ook meer begeleiding, er zijn meer handen op de vloer."

Het duurt volgens Tuinman nog ongeveer een maand voordat alles op de school, zoals ook de bibliotheek, echt helemaal klaar is.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel