Cel- en werkstraf geëist tegen Almeerse die voor 9 ton zorgfraude pleegde

ALMERE • Di 3 september 2024 | 18:00 • Dinsdag 3 september 2024 | 18:00

De rechter moet nog uitspraak doen, maar een 29-jarige Almeerse zorgfraudeur is het al eens met de straf die het Openbaar Ministerie (OM) dinsdag in Rotterdam tegen haar eiste. De aanklager vindt dat ze een half jaar de cel in moet. Daar kan het ook bij blijven, als ze tenminste niet opnieuw met justitie in aanraking komt. Anders komt er nog een jaar celstraf bij.

Verder moet de vrouw wat het OM betreft een werkstraf van 240 uur uitvoeren en bovendien het geld dat ze met de zorgfraude verdiende terugbetalen. Het gaat daarbij om een behoorlijk bedrag.

Valse facturen
In totaal zou de vrouw met haar Almeerse thuiszorgbedrijf 890.000 euro hebben witgewassen. Dat deed ze tussen begin 2017 en december 2021. De vrouw diende valse facturen in en nam op papier ook mensen aan die niet werkelijk voor haar werkten.

De zaak kwam aan het rollen na een melding door een bank. Die zag dat er door een thuiszorgbedrijf in Almere ongebruikelijke transacties werden gedaan. De vrouw had met haar bedrijf beschikking over veel meer zorggeld (persoonsgebonden budgetten van verschillende cliënten) dan mogelijk was op basis van de beschikbare uren aan zorg die door haar bedrijf konden worden geleverd.

Fictief personeel
Voor het niet geleverde zorgwerk diende de Almeerse valse facturen in bij de Sociale Verzekeringsbank. En die betaalde haar uit. Vervolgens betaalde ze deze gelden onder andere uit als salaris aan fictief personeel.

Ook maakte ze geld over naar haar privérekening, waarna ze er allerlei luxegoederen en vakanties van bekostigde. Het Openbaar Ministerie beschouwt dit alles als witwassen.

Het OM vindt het kwalijk dat de vrouw misbruik maakte van PGB-budgetten die bedoeld zijn voor kwetsbare cliënten. In plaats daarvan gebruikte ze het geld voor persoonlijk gewin. Zorgkosten lopen hierdoor onnodig hoog op.

Procesafspraken
Het Openbaar Ministerie en de advocaat van de vrouw hebben afspraken gemaakt over de straf die de vrouw zou moeten krijgen. Ook moet ze in de toekomst medewerking verlenen aan onaangekondigde controles van zorg-toezichthouders en de Belastingdienst.

Door deze controles zou de vrouw niet opnieuw in de verleiding en gelegenheid moeten komen om zorgfraude te plegen.

Als de rechter ook instemt met de voorgestelde straf, kan de zaak sneller worden afgehandeld en is er ook geen hoger beroep meer mogelijk. Wat de rechtbank besluit, wordt 17 september duidelijk.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel