Montessori verhuist naar nieuw gebouw zonder klaslokalen en groepen

ALMERE • Do 18 juli 2024 | 17:13 • Donderdag 18 juli 2024 | 17:13

De nieuwe Montessori Campus in Almere Nobelhorst is donderdag opgeleverd, en dat betekent dat personeel op de de twee oude locaties druk bezig is met verhuizen.

Het nieuwe gebouw past volledig in de nieuwe visie van het Montessori Lyceum Almere: geen klaslokalen en geen groepen, maar open leerruimtes.

"Iemand zei net dat dit kleine glaasje 50 euro kost", vertelt coach Hafida terwijl ze natuurkundematerialen met grote voorzichtigheid in een dikke laag papier en bubbeltjesplastic rolt. Het is de laatste van een stuk of 40 dozen die ze heeft ingepakt de afgelopen dagen.

Op het Montessori gaat alles net even anders. Juffen en meesters zijn 'coaches' en kleuters zijn 'bouwers'. Het nieuwe schoolgebouw past volledig in de nieuwe onderwijsvisie die rector Emma Gribling voor ogen heeft.

De twee huidige locaties, in Nobelhorst en in Oostvaarders, komen na de zomer samen op de nieuwe campus. Kinderen van 0 tot 18 jaar hebben er samen les.

Geen klaslokalen
"We vinden dat het onderwijs zich aan de leerling moet aanpassen en niet andersom."

Groep 8 of klas 4 zijn straks verleden tijd. In plaats daarvan heb je (van jong naar oud) verzamelaars, bouwers, ontdekkers, wetenschappers en betrokkenen.

Van zeer zwak naar onvoldoende
Die nieuwe leervisie is de afgelopen jaren ook al toegepast op de locaties van het Montessori, maar nog niet met groot succes.

In 2023 kreeg de school het stempel 'zeer zwak' van de inspectie, en eerder dit jaar na verbeteringen nog steeds een onvoldoende.

Het nieuwe gebouw gaat bijdragen aan de kwaliteit van het onderwijs, denkt rector Gribling. "De oude gebouwen stonden onze visie nog niet goed toe. Maar wat wij geloven is dat open ruimtes, waarin een kind zelf iets kan pakken zodat hij intrinsiek gemotiveerd is, bijdragen aan de ontwikkeling van een kind."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel