Al meer dan vijftig jaar tourt polderband BROZ door Flevoland: 'We gaan door tot de laatste dag'

DRONTEN • Zo 1 september 2024 | 18:05 • Zondag 1 september 2024 | 18:05

Wie denkt dat Flevoland geen muziekgeschiedenis kent, heeft het mis! De coverband BROZ bestaat al meer dan 50 jaar en kent zijn oorsprong op een boerderij in Dronten. De naam BROZ betekent dan ook Broers en Zwager. Komend najaar gaat de band opnieuw op tournee.

Jan, Henk, Geert en Frans Meijer vinden elkaar al op jonge leeftijd in de muziek. Nog altijd is de boerderij waar ze hun eerste muzikale stappen zetten in handen van de familie.

'Met de paplepel ingegoten'
Jan en Henk Meijer zitten in de keuken en halen aan de hand van oude (jeugd)foto's herinneringen op. "Groot gezin, zes kinderen, één meid", weet Henk nog. "Moeder was altijd aan het piano spelen. Alles draaide om muziek, dus dat is ons wel met de paplepel ingegoten", vult Jan aan.

Het was dan ook logisch dat iedereen een instrument koos. Henk: "Ik koos voor de gitaar, Jan ging drummen, want dan dacht hij: dan kunnen we samen wat doen. En Frans koos voor het spelen van basgitaar, want dan konden we een bandje beginnen." Al was een bandje toén misschien nog een groot woord: "Het was vooral een beetje jammen op de slaapkamer", lacht Henk.

Maar dat jammen leverde ook al snel problemen op. "De slaapkamer werd al snel te klein en de muziek was al gauw te hard", weet Jan nog. "En als het dan te hard ging, draaide pa de stoppen eruit in de stoppenkast. Dat ging dus niet meer."

De broers moesten dus verhuizen, en dat deden ze naar de naastgelegen schuur. Nog altijd komt de band iedere woensdagavond samen om te repeteren. Het is altijd heel bijzonder dat we nog op deze plek spelen op deze boerderij. En dat doen we al 50 jaar", zegt Frans Meijer.

[carrousel]




[carrousel]

Eindexamenfeesten
De band ziet definitief het levenslicht in 1972 als zwager Hans en jongste broer Geert zich aansluiten. De band blijft niet alleen in de schuur, maar treedt ook veel op in de provincie. De Vereniging Lokale Omroep Dronten (VLOD) maakt al beelden van de band in 1976 bij een optreden bij de Hogeschool in Dronten. Maar er werd ook veel opgetreden bij eindexamenfeesten, en dat gebeurde vaak in een boerenschuur.

"Zeker in de periode dat de examens waren, was het ook vaak de tijd dat de schuren leeg waren", vertelt zwager Hans. "De nieuwe oogst was er nog niet. De spullen waren vooral nodig op het land. Dus de schuren waren vaak lekker ruim." Frans weet ook nog veel over die tijd. "Er was één entree en je had gratis drinken voor één avond. En daar ontmoette je elkaar. Het was ook het sociale leven voor die tijd."

Zwager Frans: "Ja, je kon elk weekend wel naar twee of drie schuurfeesten toe." Toch werd daar op een gegeven wel paal en perk aan gesteld. "De horeca is daar wel uiteindelijk tegen in het verweer gekomen", zegt jongste broer Geert. "En dat hield in dat we ook met vergunningen moesten gaan werken. Want het liep wel uit de klauwen", lacht Hans. "Dan is het eigenlijk voor een groep jongeren niet meer vol te houden om zo'n schuurfeest te organiseren."

De band is elkaar al die tijd blijven zien. Zo ook op deze woensdagavond op de boerderij waar het vijftig jaar begon. Vorig jaar vond er een reünietour plaats: BROZ & Friends. En ook dit jaar gaat de band weer op tournee door de provincie onder de naam BROZ & Friends: The Phoenix Tour.

De band treedt in 2024 en 2025 driemaal op:
9 november 2024 Theater The Lux in Zeewolde
25 januari 2025 Rockpodium Nirwana in Dronten
31 januari 2025 Poppodium De Meester in Almere[Info]

Meer dan vijftig jaar treden de broers en de zwagers met elkaar op. Toch is er in die tijd veel veranderd. "Een zekere naïviteit is wel verloren gegaan, maar er is daarvoor wel een diepere onderlaag bijgekomen. Een zeker inzicht en het kennen van elkaar. Dat is wel een reis op zich", vertelt Frans Meijer.

Maar hoelang gaan de broers hier nog mee door? "Tot de laatste dag", zegt Frans. Henk is het daar meer dan mee eens. "Ze moeten m'n muziek niet afnemen, want dan mogen ze mij wegdragen."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel