Honderden boten in Bataviahaven voor Hiswa te Water, 'Meer dan ooit'

LELYSTAD • Di 27 augustus 2024 | 7:22 • Dinsdag 27 augustus 2024 | 7:22

In de Bataviahaven liggen ruim 440 blinkende nieuwe boten klaar voor de botenbeurs Hiswa te Water. "Dat zijn meer boten dan ooit", zegt directeur Arjen Rahusen van het watersportspektakel dat woensdag van start gaat.

Vanwege het mooie weer verwacht de organisatie dit jaar ruim 30.000 bezoekers die allemaal willen weten wat er nieuw is op nautisch gebied. "We hebben dit jaar meer dan 75 primeurs", vertelt Rahusen. "Dit is niet een tweedehands botenbeurs maar hier liggen de nieuwste innovaties op het gebied van de watersport."

Op deze 39e editie van de Hiswa te Water zijn voor het eerst exposanten uit 17 verschillende landen en van 5 continenten aanwezig. Van Aziatische sloepen, tot sportjachten uit Brazilië en van elegante stilisten uit Italië tot luxe motorjachten uit Groot-Brittannië. Maar het gros van de jachten komt uit Nederland.

Dikke portemonnee
Opvallend zijn de luxe, dure boten van Vanquish Yachts. Ze hebben er twee meegenomen. "Twee mooie modellen van aluminium", vertelt Linde van Eijkelenburg van het bedrijf. Ze kosten ruim 1 miljoen euro per stuk en het zijn echte krachtpatsers: ze kunnen wel honderd kilometer per uur.

Van Eijkelenburg verwacht vooral klanten uit het buitenland. "Uit de Mediterraanse zee, mensen met een tweede huis aan de Côte d'Azur of op Ibiza".

Varen op een accu
Er wordt ook steeds meer op duurzaamheid ingezet, weet directeur Rahusen. "Vroeger had je her en der een elektrisch bootje liggen. Ik durf nu gerust te zeggen dat meer dan de helft van de boten hier elektrisch is."

Zo ligt er ook een catamaran die helemaal op elektriciteit vaart. De boot moet het qua snelheid afleggen tegen de luxe jachten want hij gaat niet harder dan zeventig kilometer per uur.

"Echt blazen, dat gaan we niet doen," vertelt Alfred Spijkerman van GreenPower Boats. Voordeel is dat zijn boot geen miljoen kost maar 350.000 euro.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel