Corporatie GoedeStede mag bewoonster Harlingensingel Almere niet uitzetten

ALMERE • Vr 23 augustus 2024 | 19:44 • Vrijdag 23 augustus 2024 | 19:44

De huurster van een woning in de Harlingensingel in Almere Stad mag van de kort gedingrechter daar blijven wonen. De eis van GoedeStede twee weken geleden om haar uit te zetten is verworpen. De corporatie wilde de huur opzeggen omdat er na een explosie bij haar huis in mei veel meldingen van overlast werden gedaan. De omgeving voelde zich volgens de corporatie niet veilig meer.

Burgemeester Hein van der Loo van Almere besloot na de explosie om de woning een paar weken te sluiten. Ook besloot hij tot het plaatsen van een camera in de straat, om de rust terug te laten keren.

De rechter oordeelde dat uitzetting een erg zwaar middel is en voor de huurder onomkeerbare gevolgen kan hebben. De feiten moeten helder aangeven dat uitzetting gerechtvaardigd is. Volgens de rechtbank is dat niet aan de orde.

Anonieme klachten
Vanuit de omgeving van de woning kwamen klachten over geluidsoverlast, drukte, ruzie en onbekenden die het huis in- en uitliepen, maar alle klachten werden anoniem gedaan. Ze kwamen ook pas binnen na de explosie en waren volgens de kort gedingrechter niet erg concreet. Hij stelt dat niet bewezen kan worden dat er ernstige overlast of criminele activiteiten vanuit de woning hebben plaatsgevonden.

Daarbij komt dat de burgemeester van Almere de woning weer na zes weken heeft vrijgegeven. Hij vond het kennelijk aanvaardbaar dat de vrouw weer terugkeerde.

Wie de explosie heeft veroorzaakt, is nooit duidelijk geworden. De rechter is van mening dat niet aangetoond kan worden dat de explosie haar schuld is.

GoedeStede heeft huurster niet gesproken over de overlast
De corporatie kreeg nog een veeg uit de pan van de rechter omdat GoedeStede had verzuimd het gesprek aan te gaan over de overlast die ze zou veroorzaken. Ze was daarvoor uitgenodigd, maar de advocaat vroeg om een week uitstel, zodat hij bij het gesprek aanwezig kon zijn. GoedeStede heeft de ontmoeting niet verzet. De kantonrechter vraagt zich zich af waarom het gesprek niet een week verplaatst kon worden.

Daarbij komt dat sinds haar terugkeer er geen enkele klacht meer van overlast is binnengekomen en het rustig is gebleven in de omgeving van de woning.

Alles bij elkaar is de rechter van mening dat uitzetting niet mag. GoedeStede is veroordeeld tot het betalen van de proceskosten van een kleine 700 euro.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel